Novosti: Kazne pišu uz osmehe

Prema novim Pravilniku o načinu kontrole saobraćaja ukoliko vas zaustavi policajac a vi izađete iz kola da se raspravljate, velike su šanse da dobijete kaznu.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 09.10.2010.

23:32

Default images

Isto sledi i vozačima koji bez poziva priđu patrolnom automobilu i kroz prozor "nadziru“ šta policajac piše.

S druge strane, pripadnik MUP Srbije neće smeti da, dok kontroliše vozilo, vozača drži na kiši i snegu. Ovo su samo neke od odredbi novog Pravilnika o načinu kontrole i regulisanja saobraćaja koji je nedavno stupio na snagu.

Njime su definisane dužnosti saobraćajnog policajaca, ali i svih učesnika u saobraćaju.

"Smisao Pravilnika je da se pripadnik saobraćajne policije i učesnik u saobraćaju maksimalno poštuju. Na taj način će se maksimalno smanjiti nesporazumi kojih je do sada bilo mnogo“, kaže, za „Novosti“, Slaviša Matić, šef Odseka za kontrolu i interventno regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije.

Mnogi vozači se žale da im „pauk“ odnese nepropisno parkirano vozilo iako su na vreme stigli da to spreče i plate kaznu koja je mnogo manja od one na šalteru „Parking servisa“. I to je rešeno novim pravilnikom. - Svako vozač koji dođe do automobila pre nego što je „pauk“ podigao prednje ili zadnje točkove, može da spreči odnošenje - pojašnjava Slaviša Matić. - Tada će biti naplaćena samo mandatna kazna. Ali, ako je vozilo bar malo u vazduhu, vlasnik mora da platit pun iznos za odnošenje.

Kada patrola zaustavi vozilo, policajac je u obavezi da prvo rukom pozdravi vozača, saopšti razlog zaustavljanja, a zatim zatraži dokumenta.

"Vozač, a ni ostali putnici nikako ne smeju da napuste vozilo dok im to ne odobri policajac. Ako se i dozvoli izlazak iz automobila, zabranjeno je prilaziti službenom automobilu, gurati glavu kroz prozor i tako se raspravljati sa policajcem. Takođe, vozač ne sme da bude u neprimerenom položaju, kao što je klečanje i naslanjanje na automobil. Za sve ove prekršaje predviđene su novčane kazne“, kaže Matić.

Dame koje su „navikle“ da saobraćajne prekršaje „anuliraju“ provokativnim ponašanjem i koketiranjem sa policajcem, takođe će „zaraditi“ prekršajnu prijavu.

Pravilnikom je predviđeno da policajac ni u kom slučaju ne sme da naruši dostojanstvo vozača.

"Ne sme da ga vređa, tera u ponižavajući položaj i drži na otvorenom pri vremenskim nepogodama. U slučaju kada je potrebno da se urade alko-test i test na narkotike, vozač će biti pozvan da sedne u patrolno vozilo“, dodaje Matić.

Kada policajac zaustavi automobil, vozaču mora da pokaže mesto gde će se parkirati, a ono mora da bude pored kolovoza, kako se ne bi ometao saobraćaj. U slučaju kada se kontrolišu kamioni ili druga teretna vozila, policaja je dužan da vozaču izda potvrdu, ako pregled traje duže od pola sata.

Ponašanje policajca, ali i vozača i ostalih učesnika u saobraćaju, biće kontrolisano specijalnim kamerama koje će biti instalirane u patrolnim automobilima. Snimak će, tako, utvrditi da li su vozači ili ostali putnici prilazili policijskom vozilu bez odobrenja. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: