Šta danas kažu Isakov i Milovanović

Nekadašnji lideri DOS-a Miodrag Isakov i Dragan Milovanović različito ocenjuju posledice petooktobarskih promena.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2010.

18:03

Default images

Iako možda nisu igrali ključnu ulogu u padu režima Slobodana Miloševića, Isakov i Milovanović bili su aktivni učesnici vlasti posle 2000.

Isakov kaže da u Srbiji postoje pomaci nabolje u odnosu na vreme pre petooktobarskog perioda, ali su ti pomaci isuviše mali. Dragan Milovanović kaže da je sada na vlasti “druga liga” političara.

Jedan od vođa petooktobarskih demonstracija i kasnije ministar rada u Vladi Zorana Đinđića Dragan Milovanović ocenio je da su deset godina kasnije na vlasti "drugoligaši" za koje se ni ne zna gde su bili 5. oktobra.

"Posle ubistva Zorana (Đinđića), na vlast je brzo došla druga liga. Pogledajte ko je sada na vlasti, to je sve ekipa za koju ne znam ni gde su bili 5. oktobra. Niko od njih nije bio vođa, svi su oni bili drugi, a seli su na mesta prvih i nisu svoj posao uradili kako treba", kazao je Milovanović.

Sadašnji glavni menadžer Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ocenio je da je period od 5. oktobra 2000. godine pa sve dok je na čelu Vlade bio Zoran Đinđić bilo vreme napretka i razvoja Srbije, a nakon toga usledio je period koji je Srbiju vratio unazad.

"Sada bih se drugačije ponašao kada je reč o čitavom konglomeratu stranaka koji je činio tadašnji DOS. Borio bih se i za jači uticaj sindikalne opcije koju sam predstavljao", kazao je Milovanović.

Miodrag Mile Isakov s druge strane smatra da u Srbiji ima pomaka nabolje u odnosu na period vladavine Slobodana Miloševića, ali da su ti pomaci isuviše mali.

"Srbija se jeste pomakla sa dna na kojem je bila, ali mi smo građanima obećali mnogo više a to se nije ostvarilo, zbog čega sam veoma razočaran, jer sam svestan da obećanja nismo ni približno ispunili", rekao je Isakov.

Prema njegovim rečima, umesto da se u Srbiji izgradi pravna država, izgrađen je jedan "nakaradni sistem", koji je pod velom demokratskih promena zapravo uveo "jednu vrstu terora većine, pod čijim se okriljem politika razvija kao biznis".

"Dobili smo zapravo politiku kao privrednu granu, ona je postala najuspešniji biznis, a politička elita koja vodi zemlju je postala i privredna elita. I ta elita sada zapravo blokira razvoj države, ne želi i ne dozvoljava razvoj, jer u suprotnom ne bi mogli da rade šta hoće", ocenio je Isakov.

On je naveo da nema želju da se vrati na političku scenu, jer je razočaran moralom u politici, ali je dodao da ne može da isključi tu mogućnost, jer ga politika, kao devedesetih godina 20. veka kada je u nju ušao, ponovo "egzistencijalno ugrožava".

A kada bi vreme moglo da se vrati unatrag, naveo je Isakov, na prvom mestu više ne bi verovao pojedinim partnerima iz DOS-a kao što im je verovao.

Miodrag Isakov je u DOS ušao kao lider Reformista Vojvodine. Posle 5. oktobra 2000. bio je i potpredsednik Vlade Srbije, na čijem je čelu bio Zoran Živković, a kasnije je bio i ambasador Srbije u Izraelu. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: