Naomi Kembel svedoči u Hagu

Supermodel Naomi Kembel trebalo bi da se pojavi pred sudom u Hagu, gde će svedočiti na suđenju bivšem predsedniku Liberije Čarlsu Tejloru.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2010.

15:36

Default images

Poznata manekenka bi trebalo pred sudom da odgovori na pitanja u vezi sa takozvanim "krvavim dijamantom" koji je dobila od Tejlora na poklon.

Tamnoputa 40-godišnja manekenka našla se u vrlo neugodnoj situaciji, pravosudnoj i političkoj, zbog svoje hvalisavosti i poklona koji bi radije da nije primila.

Naomi treba da odgovori na pitanja u vezi sa tvrdnjom njenog bivšeg agenta Kerol Vajt i prijateljice, glumice Mije Farou, da joj je bivši liberijski vlastodržac Tejlor poklonio jedan od "krvavih dijamanata" davne 1997. posle večere kojoj su kod bivšeg predsednika Južnoafričke Republike Nelsona Mendele sve tri prisustvovale.

Sud ne krivi nju što je dijamant primila, već taj poklon smatra dokazom na suđenju Tejloru za ratne zločine.

Ona je kasnije tvrdila i da "nije ni primila dijamant" i da ga je dala Mandeli za humanitarne svrhe.

Protiv Tejlora, koji je svrgnut s vlasti u Liberiji 2003. i potom uhapšen u Nigeriji, vodi se u Hagu od 2008. proces zbog uloge u građanskom ratu u Sijera Leoneu.

Optužen je i da je naoružavao pobunjenike u zamenu za dijamante, koji su nazvani "krvavi" jer su uticali na krvava ratna dešavanja od 1991. do 2001. kada je ubijeno oko pola miliona ljudi, a više od 4,5 miliona njih primorano da napusti domove, dok je zemlja razorena i uništena.

Naomi je na sve načine pokušavala da izbegne svedočenje u Hagu, a ukoliko se sutra ne dođe, preti joj privođenje i čak nekoliko godina zatvora zbog nepojavljivanja na procesu ratnom zločincu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: