SAD: Slabi efekti napada na Iran

Vojna sila bi ograničeno delovala na zaustavljenje Irana u razvijanju nuklearnog oružja, ali mora biti opcija, smatra načelnik Združenih snaga SAD Majk Malen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

17:18

Default images

On je, u godišnjoj proceni opasnosti po američku nacionalnu bezbednost i njenim prioritetima, naveo da Teheran ne pokazuje znake posustajanja u sporu oko nuklearnog programa za koji Zapad navodi da ima za cilj nuklearno oružje, što Iran negira.

"Moje uverenje je i dalje da su politička sredstva najbolje oruđe u postizanju regionalne bezbednosti i da bi vojna snaga imala ograničene rezultate", napisao je Malen u izveštaju, dodavši: "Ipak, ako predsednik zatraži vojnu opciju, moramo je imati spremnu".

U prethodnih nekoliko godina SAD su isključivale vojni napad na nuklearna postrojenja u Iranu, kao isuviše rizičan.

Unutašnji nemiri u Iranu, njegovo nepredvidivo vođstvo i pomaganje terorizma povod su za regionalnu i globalnu zabrinutost, naznačio je Malen.

Malen i drug vojni lideri naznačili su da, ako je Iran zaista odlučan u pravljenju nuklearnog oružja, napad verovatno ne bi potpuno osujetio to nastojanje.

Malen je takođe pokušavao da odvrati Izrael od napada na Iran, čiji su lideri pozivali na uništenje Izraela.

Malen u godišnjem pregledu ništa nije naveo o vrsti vojne sile koju želi da ima pripremnu, ali bi napad, kako navodi agencija AP, verovatno bio izveden vazdušnim snagama.

Predsednik SAD Barak Obama postavio je kraj ove godine kao okvirni rok za odgovor Irana na ponudu za dijalog.

Obamina administracija radi sa saveznicima na novim međunarodnim ekonomskim sankcijama Iranu koji je do sada prksio zahtevima međunarodne zajednice da obustavi sporne nuklearne aktivnosti i u potpunosti obelodani prirodu i razmere nuklearnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: