Utvrđen predlog Zakona o izgradnji

Vlada Srbije utvrdila je predloge zakona o uređenju prostora i izgradnji i o državnom premeru i katastru, izjavio je ministar Oliver Dulić.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2009.

17:45

Default images

On je rekao da je Vlada predložila zakazivanje vanredne sednice skupštine na kojoj bi trebalo da budu usvojeni zakoni iz oblasti prostornog planiranja i izmene Zakona o informisanju.

Dulić je istakao da se zakon o uređenju prostora zasniva na četiri stuba reformi, među kojima su obavezno donošenje planskih akata u opštinama, pošto sada samo 20 odsto opština ima odgovarajuća planska akta, kao i reforma procesa izdavanja građevinskih dozvola koja će pojednostaviti procedure i smanjiti korupciju u tom procesu.

Zakon o uređenju prostora podrazumeva i reformu svojinskih odnosa nad građevinskim zemljištem, tj. primenu ustavne norme koja predviđa konvertovanje prava svojine u pravo korišćenja nad zemljištem, rekao je Dulić.

On je ukazao da je to odgovor Vlade svima koji su mislili da će privatizacijom jeftino doći do građevinskog zemljišta, jer će se konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem naplaćivati prema tržišnoj ceni.

Dulić je objasnio da ti prihodi neće ići u budžet, već će polovina ići lokalnim samoupravama za izgradnju infrastrukture, a polovina u Fond za restituciju.

On je istakao i da se zakonom o uređenju prostora i izgradnji nikome neće oduzeti pravo da bude obeštećen za oduzeto zemljište, već će to biti rešeno modelom koji će predvideti zakon o restituciji.

Zakon o uređenju prostora predviđa i reformu postupka legalizacije, istakao je Dulić napominjući da u Srbiji postoji skoro milion nelegalnih objekata.

Prema njegovim rečima, vođeno je računa da taj proces bude socijalno pravedan i da se razdvoje objekti prema svrsi za koju su građeni - objekti koji su građeni za porodično stanovanje, komercijalni prostori, kao i da se smanji neophodan obim dokumentacije.

Dulić je ukazao da bi proces legalizacije svih objekata koji su izgrađeni do 13. maja 2003. godine trebalo da bude završen u naredne dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: