Napad na sajtove SAD i Južne Koreje

Sajtovi američkog Ministarstva finansija, Tajne službe i drugih državnih institucija od 4. jula su povremeno nedostupni zbog kompjuterskih napada.

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2009.

18:09

Default images

Napadnuti su i sajtovi u Južnoj Koreji, a predstavnici južnokorejskih bezbednosnih službi ocenili su da je za napad odgovorna Severna Koreja ili simpatizeri te zemlje.

Američki državni sajtovi, među kojima su i Federalna komisija za trgovinu i Ministarstvo saobraćaja, povremeno su bili nedostupni od 4. jula, dok su se problemi u Južnoj Koreji pojavili u utorak 7. jula.

Američki zvaničnici nisu zeleli da javno komentarišu napade, a predstavnici južnokorejske Državne obaveštajne službe su kazali grupi zakonodavaca da veruju da "iza napada" stoji Severna Koreja ili simpatizeri te zemlje.

Južnokorejska Državna obaveštajna služba nije zvanično potvrdila te navode, ali je saopštila da sarađuje sa američkim vlastima u razjašnjavanju okolnosti napada.

Portparolka američkog Ministarstva unutrašnjih poslova Ejmi Kudva kazala je da je krizni tim za kompjuterske sisteme "dao savete (državnim agencijama) za borbu protiv napada".

Drugi izvori upućeni u probleme sajtova u SAD ocenili su da je napad natprosečno dugotrajan i stručan, na šta ukazuje činjenica da problemi nisu rešeni iako je prošlo nekoliko dana od početka napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: