Suđenje opet zatvoreno za javnost

Vojna hunta Mjanmara ponovo je isključila javnost iz sudskog procesa vođi opozicije Aung San Su Ći, kojoj se sudi zbog kršenja pravila kućnog pritvora.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

12:07

Default images

Liderki opozicije, koja je od proteklih 18 godina, 13 provela u zatvoru ili u kućnom pritvoru, preti kazna od tri do pet godina zatvora. Sadašnja kazna trebalo je da joj istekne 27. maja.

Samo dan nakon što je dopustila diplomatama da posete nobelovku i vođu opozicije Aung San Su Ći ,vojna hunta je promenila odluku.

Vlasti Mjanmara ponovo su optužene da pokušavaju da zataškaju sudski proces. Bivši član njene partije - Nacionalne lige za demokratiju Kin Soe objašnjava da je Aung San Su Ći osoba koja nikada ne bi prekršila zakon.

“Aung San Su Ći je osoba koja poštuje zakon. Ona nikada nije prekršila nijedan zakon. Štaviše, disciplinovan život i poštovanje zakona su najosetljivije teme za nju”, rekao je on.

Diplomate se nadaju da će vojna hunta ponovo dopustiti njima i javnosti da prate tok suđenja

Su Ći je iz kućnog pritvora prebačena u zatvor prošle sedmice, pošto je otkriveno da je u njenom domu dva dana proveo Amerikanac Džon Vilijam Jeto.

Jeto je, početkom maja, do mjanmarske nobelovke stigao preplivavši jezero, na čijoj se obali nalazi njena kuća.

Advokati optužene tvrde da je Amerikanac došao nepozvan i da se ne zna svrha takvog njegovog poteza.

Mjanmarski sud će suditi i Jetou, koji je optužen po nekoliko tačaka.

Su Ći je Nobelovu nagradu za mir dobila 1991, godinu dana nakon što je njena partija pobedila na parlamentarnim izborima, čije rezultate vojna hunta nije priznala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: