Interesovanje za pasoše Srbije

Savetnik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Fisuk Redžepi kaže da ne veruje da vlada veliko interesovanje Albanaca na Kosovu za nove putne isprave Srbije.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

10:31

Default images

Ministar Dačić nedavno je izjavio da je Albancima sa Kosova izdato više od 1.000 pasoša. Ipak savetnik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Fisuk Redžepi u razgovoru za BBC kaže da ne veruje da vlada veliko interesovanje Albanaca na Kosovu za nove srpske putne isprave.

“Bilo bi u njihovom direktnom interesu da se dobijanjem srpskih pasoša, u budućnosti slobodno kreću u zemlje Evrospke unije. Želim međutim, da naglasim da su kosovski pasoši vrlo kvalitetne i sigurne putne isprave i da Kosovo napreduje na putu ka liberalizaciji viznog režima", kaže Redžepi.

"Na kraju krajeva, mislim da će građani Kosova radije da imaju pasoše Kosova, nego neke druge zemlje", naveo je on.

"Danas": Bez pasoša za kosovske Albance

Nijedan pasoš Republike Srbije više neće biti izdat Albancima sa Kosova, saznaje "Danas" u Vladi.

Izvor ovog lista navodi da je posle konsultacija sa Evropskom komisijom, zbog problema koje zemlje članice šengenskog sporazuma imaju sa ilegalnim migrantima s Kosova, odlučeno da Srbija pronađe model kako bi sprečila dalje izdavanje putnih isprava kosovskim Albancima.

Sagovornik lista "Danas" navodi da se radi na iznalaženju takvog modela, koji bi podrazumevao poštovanje Ustava i zakona, ali kojim bi izdavanje putnih isprava Albancima s Kosova postalo praktično nemoguće.

Pored centralizacije izdavanja pasoša, zbog čega će kosovski Albanci morati da dolaze u Beograd, kao i iznalaženja mehanizama da se spreči lažno prijavljivanje mesta boravka u centralnoj Srbiji, nadležni državni organi će uspostaviti niz izuzetno komplikovanih procedura.

"Kako bi poštovali sva pravila koja ćemo uvesti, Albanci s Kosova će morati da ispune hiljade dokumenata i da maltene desetak puta idu na relaciji Kosovo-Beograd", navodi izvor lista iz Vlade.

Opasnost od ilegalne imigracije Albanaca s Kosova, ali i Srba iz BiH sa dvojnim državljanstvom, zakomplikovala je proces ukidanja šengenskih viza za građane Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: