Izabrani novi članovi Sinoda SPC

Završen Sabor Srpske pravoslavne crkve. Izabrana su četiri nova člana Sinoda - “crkvene vlade”, saznaje nezvanično B92.

Izvor: B92, Beta

Petak, 22.05.2009.

01:05

Default images

Zasedanje se završava danas usvajanjem zapisnika o radu. Novi članovi crkvene vlade postali su vladike Irinej niški, Irinej bački, dalmatinski Fotije i zahumsko-hercegovački Grigorije. Sinodu će, kao i do sada, u ime patrijarha Pavla predsedavati crnogorsko-primorski mitropolit Amfilohije.

Ako je i bilo sukoba tokom majskog redovnog zasedanja Sabora, oni su, za razliku od onog od jesenas oko izbora patrijarha, ostali iza zatvorenih vrata.

Ali, kako se i očekivalo, ključna odluka je nakon osam dana zasedanja pala - promenjena je crkvena Vlada.

Promena saziva Sinoda ne iznenađuje, kaže za B92 publicista Mirko Đorđević, s obzirom da je svim članovima istekao mandat. Drastičnije promene u crkvi neće uslediti, barem ne u skorije vreme, smatra Đorđević i podseća da je u Sinodu ostao kao predsedavajući mitropolit Amfilohije.

Novi član Sinoda Episkop Grigorije izbor je kratko prokomentarisao rečima da Sinod očekuje veliki posao koji će moći da obave samo zajednički.

Ko su novi članovi Sinoda

Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije rođen 1967. u Varešu. Završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu i postdiplomske studije u Atini.

Zamonašio se 1992. i za četiri godine postao iguman manastira Tvrdoš kod Trebinja.

Za episkopa zahumsko-hercegovačkog postavljen 1999.godine.

Pored Grigorija, novi članovi Sinoda su episkopi niški Irinej, bački - Irinej i dalmatinski Fotije.

Episkop niški Irinej Gavrilović rođen je 1930. u Vidovu kod Čačka. Završio je Bogosloviju u Prizrenu i Bogoslovski fakultet u Beogradu, postdiplomske studije u Atini. Zamonašio se 1959. godine.

Bio je rektor Prizrenske bogoslovije. 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha sa titulom episkopa moravičkog. 1975. izabran je za episkopa Niškog.

Episkop bački Irinej Bulović rođen je 1947. u Stanišiću, u Bačkoj. Završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu, a postdiplomske studije u Atini, gde je i 1980. doktorirao.

1989. izabran je za episkopa moravičkog, vikara patrijarhu srpskom, a 1990. izabran je za episkopa bačkog.

Učestovao je i u međunarodnim susretima i dijalozima sa jevrejskim i islamskim zajednicama, protestanskim crkvama i Rimokatoličkom crkvom.

Član je komisije pri Vladi Srbije za organizovanje i praćenje verske nastave.

Episkop dalmatinski Fotije rođen je 1961. u Dujakovcima kod Banja Luke. Završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu i postdiplomske studije u Nemačkoj.

Zamonašio se 1990. Za episkopa dalmatinskog izabran je 1999.

Grigorije: Čeka nas veliki posao

Novoizabrani član Sinoda SPC, vladika Grigorije, ocenio je da članove tog tela čeka veliki posao koji će vladike morati zajednički da obavljaju.

"Moj utisak je da nas očekuje dosta posla i velika odgovornost, a da li ćemo na sve to uspeti i da odgovorimo drugo je pitanje", rekao je hercegovački episkop.

On je dodao i da će članovi Sinoda taj posao morati da obavljaju, kako je rekao, zajednički, a nikako pojedinačno.

"To je sve što vam, za sada, mogu reći", rekao je Grigorije.

Đorđević: Izbor nije iznenađenje

S obzirom na to da je crkva, kako je za B92 ocenio publicista Mirko Đorđević, već duže vreme u neredovnom stanju i da je svima u dosadašnjem sazivu Sinoda istekao mandat, izbor novih članova nije iznenađenje.

Đorđević je iznenađen izborom dvojice mlađih episkopa za članove Sinoda, Grigorija i Fotija.

“Ovde je ipak u pitanju neki kompromis, znate, da uđu i stari i mlađi, pa možemo očekivati i neke novije ideje. Ali, svaku vladu, pa i crkvenu, valja ceniti po njenim rezultatima, kada prođe određeno vreme”, rekao je Đorđević.

“Trenutno se ne može očekivati neka velika promena, ali u dogledno vreme te su promene neminovne i neizbežne, a dobar znak je što u Sinod ulazi mladi vladika Grigorije, koji svoju promemoriju, svoje tačke, otvorena pitanja u crkvi nije porekao do sada”, ukazao je on.

“Ipak ćemo sada moći da očekujemo neke nove vetrove u crkvi, a i vreme je”, smatra Đorđević.

On ukazuje da je crkva “u neredovnom stanju”.

“Svima u dosadašnjem sazivu Sinoda istekao je mandat i očekivalo se da bude izabran Sinod, odnosno crkvena vlada, jer mi već imao neuobičajenu situaciju da crkvom ne upravlja partijarh, nego Sinod”, kaže Đorđević.

“Nema ovde izenađenja, ali ostaje jedna nepozanica koja nam se nameće - po ustavu, članove Sinoda, njih dvojicu, svake dve godine imenuje partijarh. Sada patrijarha nema, pa je mitropolit Amfilohije verovatno predlagao ove članove. Nije iznenađenje, iako ima i zanimljivih momenata, jer ušao je jedan mladi vladika koji je prošle godine i crkvenu i laičku javnost prijatno izenadio”, zaključio je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: