Rogozin: NATO vidi svet crno-belo

Veliki broj lidera NATO-a vidi svet crno-belo, "kao psi", izjavio je ruski ambasador pri NATO-u Dmitrij Rogozin.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 01.12.2008.

01:17

Default images

Uoči sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u utorak u Briselu, Rogozin je televiziji Bi-Bi-Si rekao da postoji "realan rizik od rušenja ukrajinske države" ako se ona jednog dana pridruži Alijansi.

"Nažalost, veliki broj političara NATO-a svet vidi, izvinite, ali kao psi", rekao je Rogozin. "Psi ne vide svet u boji, već crno-belo", dodao je on.

"Za nas, NATO je strani politički blok zato što nam je zabranjen ulazak u NATO, nikada nas neće pozvati", rekao je Rogozin.

Rogozin je rekao da je zato "krajnje alarmantno kada se strani blok približava ruskoj granici".

On očekuje "potpunu političku krizu" u Ukrajini ako nastavi dalje ka članstvu u NATO.

"U poređenju sa sadašnjom nestabilnosti, to će biti sapunska opera", ponovio je Rogozin i dodao da "postoji realna pretnja da se ukrajinska država onda sruši".

Gruzija i Ukrajina se nadaju da će na predstojećem sastanku NATO-a dobiti status kandidata.

Međutim, američka državna sekretarka Kondoliza Rajs, koja poslednji put učestvuje na sastanku NATO-a, navela je da to pitanje više nije aktuelno nakon rusko-gruzijskog sukoba u avgustu.

Ministri spoljnih poslova NATO-a bi zato trebalo da prodube saradnju sa Gruzijom i Ukrajinom, ali se ne očekuje da im i zvanično daju status kandidata.

Štajnmajer: Rano za prijem Gruzije i Ukrajine

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da odluka o članstvu Ukrajine i Gruzije u NATO treba da bude doneta naknadno.

On je rekao da je nemački stav nepromenjen u odnosu na zaključke sa samita NATO u Bukureštu. "Naša pozicija ostaje istao kao u Bukureštu. Mi smo Gruziji i Ukrajini otvorili NATO-perspektive, ali istovremeno, naglasili da nijedna još ne ispunjava pretpostavke za članstvo, rekao je Štajnmajer u intervjuu "Handelsblatu".

Štajnmajer je kao besmislene označio kritike na račun vlade u Berlinu da ima previše obzira prema Rusiji.

"To je još pre samita u Bukureštu bila besmislica i ostaje apsurd", rekao je Štajnmajer.

Unutrašnjo-politički problemi u Ukrajini su još veći, a stav prema NATO sigurno nije pozitivniji. Gruziji, mi, do duše, pomažemo posle vojnog sukoba na Kavkazu da politički privredno stane na noge, ali postoje mnoga otvorena pitanja, navodi on.

"Pravi put za obe zemlje je da intenziviramo saradnju u postojećim NATO-komisijama, ali da odluku o sledećoj, formalnoj stepenici za članstvo bude doneta u jednom kasnijem momentu. Celi niz NATO partnera to vidi kao i mi", rekao je Štajnmajer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: