"Pravda" preti Vukčeviću

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević dobio poruku od lista Pravda kao upozorenje da poseduju njegove slike "sa izvesnom gospođom".

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2008.

00:51

Default images

U Tužilaštvu za ratne zločine, kako kaže portparol Tužilaštva Bruno Vekarić, smatraju da u ovome ima elemenata ucene i pritisaka na pravosuđe i da je to pokušaj moralne i profesionalne diskvalifikacije Vukčevića, koji radi vrlo delikatan posao. Vekarić smatra i da ovakvim postupcima neko ne želi da se završi saradnja s Haškim tribunalom.

U poruci dostavljenoj elektronskom poštom navodi se da redakcija lista Pravda poseduje fotografije tužioca Vukčevića od letos, navodno, sa nekog restorana na Savi u kome, navodno, sedi "sa izvesnom punijom crnkom". Uz poruke da će ih objaviti, u pismu se od tužioca traži komentar na to i informacija ko je ta žena.

U Tužilaštvu kažu da sve ovo liči na poziv na linč jer su pre nekoliko dana u drugom dnevnom listu (Kurir) objavljene fotografije na kojima se jasno vidi registarski broj automobila za koji se tvrdi da je tužiočev, i to ispred zgrade u kojoj tužilac, navodno, posećuje navodnu ljubavnicu. Stručnjaci kažu da su pritisci sa fotografijama novost, ali da se mogu porediti sa tekstovima koji su objavljivani uoči antentata na premijera Zorana Đinđića.

"Ovakav postupak može se posmatrati kao vrsta trika, jer oni koji poseduju navodne slike nisu sigurni u verodostojnost fotografija i potrebna im je reakcija tužioca kako bi objavili i jedno i drugo jer na taj način ne bi bilo dovoljno osnova za tužbu", rekao je pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić za B92.

Za nedavno objavljene slike i tekst u Kuriru, Janjić kaže da to predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti osobe koja je inače ugrožena funkcijom koju vrši, kao i da je sukob interesa da taj tekst potpisuje Gradiša Katić, novinar koji je bio optužen pred Specijalnim sudom da je pisao članke po nalogu zemunskog klana.

"Možemo da se zapitamo da li su sve te priče objavljene da bi svi znali gde se nalazi tužilac ili da neko stvarno ima neke podatke. Sećam se tih fotografija u Kuriru, na njima se vidi tužilac kako prilazi automobilu, a tamo negde u zgradi je navodno stan u kome je ta ženska osoba. Znači, čitaoci bi trebalo da budu potpuno blesavi da bi u to poverovali. On je čovek mogao da bude fotografisan bilo gde i da se kaže da je tamo marsovac, a ne devojka", kaže Janjić.

Predrag Popović, urednik dnevnog lista Pravda, nije želeo da da nikakvu izjavu za B92, samo je u telefonskom razgovoru rekao da ne zna da li će da objavi fotografije i poručio nam je da sačekamo dva-tri dana.

Radovanović: Elementi krivičnog dela

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović najoštrije je osudio preteće pismo upućeno tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću.

Prema rečima Radovanovića, prekršen je i kodeks novinarske profesije i moralni kodeks koji obavezuje i postavlja granice slobode štampe.

Portparol republičkog tužioca Tomo Zorić za B92 rekao je da će Tužilaštvo preduzeti sve zakonske mere kako bi zaštitili državne funkcionere i nosioce pravosudnih funkcija.

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović ocenio je da je na najdirektniji način ugrožena ličnost koja obavlja važan i odgovoran državni posao i najavio je pokretanje mera.

"Ovakva pisma mogu se kvalifikovati kao ucene koje imaju za cilj moralnu i profesionalnu diskreditaciju ličnosti, a istovremeno u sebi sadrže elemente krivičnog dela", izjavio je portparol republičkog tužioca Tomo Zorić prenoseći stav tužioca Radovanovića.

Prema njegovim rečima, prekršen je i kodeks novinarske profesije i moralni kodeks koji obavezuje i postavlja granice slobode štampe.

"Republičko javno tužilaštvo preduzeće sve u okviru svoje nadležnosti da se zaštite državni funkcioneri i nosioci pravosudnih funkcija kako bi nesmetano mogli da obavljaju svoje dužnosti, a istovremeno procesuiraju učinioci krivičnih dela putem medija", naveo je Zorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: