Admiral Jokić na slobodi

Penzionisani viceadmiral JNA Miodrag Jokić, osuđen u Hagu za granatiranje Dubrovnika, uskoro će biti pušten na slobodu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.09.2008.

18:33

Default images

Predsednik Tribunala Fausto Pokar odobrio je Jokićev zahtev za prevremeno oslobađanje pošto je sa drugim sudijama razmotrio izveštaj zatvorskih vlasti u Danskoj o primernom ponašanju osuđenog tokom izdržavanja kazne. Jokić je odslužio dve trećine sedmogodišnje kazne zatvora.

Između ostalog, danske vlasti su navele da je viceadmiral Jokić bio "očinska figura" drugim zatvorenicima i da je vredno radio u tekstilnoj radionici.

U odluci, sudija Pokar navodi da je i pre nego što je osuđen, Jokić pokazao da želi da se "rehabilituje" time što je priznao krivicu i izrazio kajanje i žaljenje, kao i time što je "iskreno sarađivao sa Tužilaštvom".

U Jokićevom zahtevu za prevremeno oslobađanje precizirano je da je dve trećine njegove kazne isteklo 24. jula ove godine.

Posle odluke Tribunala, vlasti u Danskoj oslobodiće generala Jokića čim to bude praktično moguće.

Tribunal je kaznu Jokiću izrekao u martu 2004. godine pošto je on u leto 2003. priznao da je kriv za granatiranje dubrovačkog Starog grada sa položaja jedinica JNA oko grada u kojem su 6. decembra 1991. poginula dva civila.

Jokić je tada bio zapovednik Vojnopomorskog sektora Boka i najviši starešina JNA u regionu.

On je priznao krivicu po svih šest tačaka optužnice, za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, okrutno postupanje, napad na civile, neopravdano uništavanje objekata, nezakonite napade na civilne zgrade i uništavanje kulturnih, istorijskih i verskih zdanja.

Jokić se na prvostepenu presudu žalio, ali je apelaciono veće Tribunala potvrdilo kaznu. U oktobru 2006. Jokić je prebačen u Dansku na izdržavanje kazne.

Viceadmiral Jokić je - pošto mu je izrečena prvostepena kazna - svedočio protiv kooptuženog generala JNA Pavla Strugara, koji mu je u vreme dubrovačke operacije bio nadređeni kao komandant Druge operativne grupe JNA. Strugar je zatim osuđen na osam godina zatvora, a nedavno mu je izrečena pravosnažna kazna od sedam i po godina.

Admiral Jokić dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 12. novembra 2001, a dva dana kasnije je izjavio da se ne oseća krivim po tačkama optužnice. Na slobodu do početka suđenja pušten je 20. februara 2002.

U pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu vratio se 24. avgusta 2003, a tri dana kasnije je pred sudijama priznao krivicu, nakon čega je ponovo privremeno oslobođen.

Na raspravi o dužini kazne, 4. decembra 2003. Jokić je izrazio kajanje zbog zločina i uputio izvinjenje žrtvama.

Zajedno sa Jokićem i Strugarom, za granatiranje dubrovačkog Starog grada bio je optužen i kapetan Vladimir Kovačević zvani Rambo.

Njega su vlasti Srbije izručile Tribunalu, ali je zatim utvrđeno da je on mentalno oboleo, posle čega je upućen na lečenje u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: