Rušenje nelegalizovanih objekata

Rušenje nelegalizovanih kuća, stanova ili nadogradnji u Beogradu je svakodnevno.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2008.

16:50

Default images

U glavnom gradu ne postoje podaci o tome koliko je bespravno izgrađenih objekata legalizovano od 2003. godine. Mnogi zahtevi su, iako podneti u roku, odbijeni. Televizija B92 bila je danas u kući porodice Čapkunović u Višnjici.



Milovan i Vinka Čapkunović iz Višnjice uselili su se 2000. godine u stan koji su deset godina ranije kupili od Stambene zadruge “Kosovo“.

Svi stanari podneli su 2003. zahtev za legalizaciju.

Zajedno sa stanom, Čapkunovići su kupili i tavanski prostor, koji je, kako stoji u ugovoru, pogodan za pretvaranje u stambeni prostor.

Pre nekoliko meseci počeli su adaptaciju tog prostora.

“Moj je sin podigao kredit, sad ja ne znam tačno ni cifre ni koje su ni šta su, mi nismo imali, pazite - mi 18 godina nismo imali sredstava to da uradimo, nama je to prokišnjavalo, i nismo imali sredstava, ove godine smo skupili sredstva, uzeli kredit i počeli to da radimo“, kaže Vinka Čapkunović, navodeći da je stan namenjen njihovom sinu.

Vinka i njen suprug kažu da su za rušenje svog započetog stana čuli sasvim slučajno, kada su otišli u opštinu kako bi počeli da sređuju dokumentaciju neophodnu za legalizaciju, a da im je konačno rešenje o rušenju bilo uručeno juče, svega jedan dan pre nego što su izvršitelji stigli.

U opštini, međutim, kažu da su Čapkunovići izbegavali da prime rešenje.

“Da nije bila u opštini, ne bi ni znala da dolaze“, kaže Milovan Čapkunović.

“Ja da nisam bila u opštinu, ne bi ni znala, a komšije bi videle da je neko dolazio, a niko nije video, ja išla od vrata do vrata, i niko nije video“, dodaje njegova supruga.

Zgrade koje su u procesu legalizacije ne mogu se srušiti dok se ne okonča proces, međutim, Čapkunovići su stan za svog sina počeli da zidaju nakon 2006, kada je istekao poslednji rok za podnošenje molbi.

U opštini kažu da, iako je i cela zgrada bespravna, Vinka i Milovan nisu imali potrebne papire za nadgradnju, i da, iako je Vinka donela saglasnost stanara, ovaj papir nije bio overen, pa samim tim i nije validan. Rušenje se mora obaviti po službenoj dužnosti.

“Izvršenje mora zato što je zaključak donet, danas videli ste i sami iz kog razloga nije moglo da se sprovede, tako da je ono praktično još uvek u toku i biće sprovedeno u narednih mesec dana, recimo“, iz opštine Palilula.

Od 20.000 zahteva, koliko je podneto na opštini Palilula, do sada je rešenje o legalizaciji dobilo manje od 10 odsto i ne zna se kada bi čitav proces mogao da bude završen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: