Vlada: Pomoć područjima bez vode

Vlada je uputila apel za pomoć ugroženim opštinama koje imaju problema sa vodosnabdevanjem. Dečja bolnica u Čačku bez vode.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.08.2008.

00:01

Default images

Isporuke vode iz regionalnog sistema Rzav za potrebe Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca danas su još više umanjene zbog dugotrajne suše i niskog vodostaja reke. Nadležni ministri otputovali su tokom popodneva u ugroženo područje gde će na terenu pokušati da reše problem nastao zbog dugotrajne suše.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je da bi sutra u snabdevanje zapadne Srbije pijaćom vodom trebalo da se uključe vojska i policija sa cisternama.

Dragin je u Gornjem Milanovcu na sastanku sa predsednicima pet opština zapadne Srbije u kojima je ugroženo vodosnabdevanje, rekao da je prioritet Ministarstva poljoprivrede početak izgradnje akumulacije Svračkovo. Za tu namenu obezbeđeno je 280 miliona dinara, a za izgradnju su potrebne tri godine.

Predsednici opština i ministar dogovorili su se da od Ministarstva za zaštitu životne sredine večeras zatraže mišljenje o zahtevu da biološki minimum protoka reke Rzav bude smanjen za 100 litara u sekundi do prvih kiša, jer preti opasnost epidemije.

Biološki minimum protoka reke Rzav određen je na 700 litara u sekundi, jer taj protok obezbeđuje opstanak živog sveta na reci i oko nje.

Čelnici opština tražili su da biološki minimum bude smanjen za 200 litara u sekundi, jer je ugroženo oko 300.000 stanovnika zapadne Srbije.

Dragin je preneo da će se, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, snabdevanje vodom pogoršavati tokom narednih 20 godina, zbog rasta temperature i smanjenja padavina. Zato je neophodno da odmah počnu radovi na akumulaciji koja će trajno rešiti snabdevanje vodom.

Dečja bolnica bez vode

Nestašica vode, zbog dugotrajne suše i sve manjeg dotoka sa Rzava, najteže je pogodila dečje odeljenje bolnice u Čačku, izjavio je direktor Zdravstvenog centra Momčilo Spasić.

On je objasnio da je dečje odeljenje smešteno na poslednjem, petom spratu bolnice, i da najmlađi bolesnici nemaju vodu, uprkos naporima čačanskog vodovoda da je posebno obezbedi zdravstvenim ustanovama.

Spasić, koji je jutros posetio to odeljenje, kaže da se voda doprema sa nižih spratova i tako se premošćuje nastali problem.

"Trajnije rešenje je ugradnja specijalnog hidroforskog sistema u bolnici koji bi vodu izbacivao na peti sprat, i na ovom rešenju će se raditi", rekao je on.

Vlada Srbije uputila je danas apel svim državnim organima i jedinicama lokalne samouprave da pomognu ugroženim opštinama gde poslednjih dana nema dovoljno vode.

Nepogoda proglašena i u Milanovcu

Jutros je stanje elementarne nepogode proglašeno i u Gornjem Milanovcu zbog suše i problema u vodosnabdevanju.

Usled dugotrajne suše, stanje u vodosnabdevanju sa regionalnog sistema Rzav, na koji su, pored Čačka, priključene još četiri opštine, postaje sve ozbiljnije.

Elementarna nepogoda proglašena je u opštinama Arilje, Požega, Lučani, jutros i u Gornjem Milanovcu, a u Čačku se snabdevanje vrši uz pomoć Užičana, koji su ispustili višak vode u Zapadnu Moravu, za stanovnike toga grada.

Direktor Javnog preduzeća "Rzav" Ljubo Lazović izjavio je da se iz vodozahvata Ševelj, kod Arilja, potrošačima, kojih ima gotovo 200.000, isporučuje oko 400 litara vode u sekundi, što je upola manje od uobičajenih potreba.

Od nadležnih državnih organa biće zatraženo da odobre smanjenje biološkog minimuma za Rzav, odnosno da se iz toka te reke privremeno uzima nešto više vode nego što je sada dozvoljeno.

Predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović kaže da je proglašenjem stanje elemantarne nepogode pooštreno korišćenje vode da bi isključenja bila što manja. On navodi da je u toj opštini, kao i u Požegi, za razliku od ostalih opština, teška situacija jer one nemaju alternativno rešenje za vodosnadbevanje.

Kako bi pomogli ugroženim sredinama, užički vodovod pustio je veću količinu vode ka Čačku. "Vodovod" iz Užica povećao je protok vode rekom Đetinjom iz akumulacije Vrutci na 3.000 litara vode u sekundi, što će preko pritoka doprineti povećanju nivoa vode Zapadne Morave kod brane u Parmencu, nadomak Čačka, kao važne akumulacije za vodosnavdevanje tog grada.

Direktor "Vodovoda Užice" Milomir Sredojević izjavio je da se iz akumulacije Vrutci pušta veća količina, vode u akumulaciju u Parmencu, što je dovelo do nešto boljeg vodosnabdevanja građana Čačka u odnosu na prethodne dane.

Ipak, ni voda koja sitiže iz Užica u Zapadnu Moravu nije dovoljna da podmiri potrebe građana Čačka, zbog čega su od jutros gradski rezervoari skoro prazni.

Tehnički direktor čačanskog vodovoda Božidar Gavrilović kaže da se zbog otežanog vodosnadbevanja nastavljaju restrikcije, ali pojačanog intenziteta. U najugroženija područja upućene su cisterne.

Slična situacija sa vodosnabdevanjem iz Rzava dogodila se pre osam godina. Tada su Užičani na isti način pritekli u pomoć Čačanima.

Za razliku od mnogih gradova u Srbiji, Užice nema problem sa vodosnabdevanjem tokom leta. Užičani koriste 400 litara u sekundi iz akumulacije Vrutci, koja se nalazi uzvodno na ulasku u kanjon reke Đetinje na 12 kilometara od Užica.

Akumulacija Vrutci sagrađena je 1986. godine i njen kapacitet vode dovoljan je za snabdevanje Užica tokom naredne tri decenije, sa proširenjem proizvodnje vode na 700 litara u sekundi.

Zavod za javno zdravlje u Čačku svakodnevno kontroliše ispravnost vode i, prema rečima Vesne Šumanov, načelnika Centra za higijenu i humanu ekologiju, voda je higijenski ispravna. U samom Čačku i dalje važe mere štednje, dok se okolna naselja isključuju i po 24 časa dnevno.

Kosovo: Zbog nestašice preti epidemija

Zbog višenedeljnog nedostatka vode, Sušici i Novom Badovcu, selima na centralnom Kosovu sa većinskim srpskim stanovništvom, prete epidemije i humanitarna katastrofa, preneo je Pres centar u Gračanici.

"Hronična nestašica vode u ova dva sela nadomak Gračanice, ovih dana je dovedena do kulminacije. Zbog restrikcije koju sprovodi Regionalni vodovod u Prištini, u Sušici i Badovcu već dvadeset dana nema ni kapi vode ni u najnižim kotama, a u onim višim gotovo čitavog leta", navedeno je u saopštenju.

Posebno su ugroženi meštani Sušice, koji u potrazi za vodom obilaze prirodna izvorišta udaljena i po nekoliko kilometara kako bi napunili koju posudu, jer su poslednjih dana restrikcije zahvatile i Gračanicu i druga sela centralnog Kosova.

Stanovnici Sušice, i Albanci i Srbi, najavili su blokadu regionalnog puta Priština-Janjevo ukoliko im se do sutra ne obezbedi voda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: