"Zukorliću prete ubistvom"

Muamer Zukorlić dobio poruku u kojoj mu se preti ubistvom, kaže tutinski imam Islamske zajednice u Srbiji Fahrudin Ćosović.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 09.01.2008.

09:01

Default images

Ćosović je rekao da u poruci koju je Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, sinoć dobio putem mobilnog telefona, stoji da će u četvrtak, 10. januara, u Tutinu rođak proletos ubijenog Ibrahima Prentića pokušati snajperom ili bombom da likvidira, kako se navodi, najvećeg neprijatelja islama muftiju Muamera Zukorlića.

Prentić je bio jedan od vođa grupe vehabija, a ubijen je u obračunu sa policijom u aprilu 2007. godine, nedaleko od mesta Donja Trnava kod Novog Pazara.

Prentić je bio jedan od 17 članova grupe vehabija koji su optuženi da su pripremali terorističke akcije i protivustavnu delatnost.

U četvrtak, 10. januara, prvi je dan Hidžretske (muslimanske) nove godine i za taj dan je Islamska zajednica u Srbiji zakazala dve manifestacije na otvorenom - na trgu u Sjenici u 12.30 sati i na trgu u Tutinu u 17 sati.

Petrović: Preispitaćemo pritužbe IZ na rad pravosuđa

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je večeras da će sve optužbe Islamske zajednice na rad pravosuđa u Novom Pazaru biti brižljivo preispitane i da će se u kratkom roku obaviti pregled spornih predmeta.

"Od neprocenjive je važnosti da sudovi funkcionišu i postupaju isključivo po zakonu i Ustavu Srbije, jer je to jedina suštinska garancija civilizovanog života", rekao je Petrović posle razgovora sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem.

Zukorlić je naveo da je od Ministarstva pravde zatraženo da obavi nadzor u sudskim predmetima Islamske zajednice, zbog, kako je objasnio, pokušaja zloupotreba i pojedinih sudija koji su donosili privremene mere i tako se direktno mešali u njene probleme.

On je rekao da ta zajednica očekuje da će od Nacionalnog investicionog plana (NIP) dobiti novac za verske objekte i podsetio da je pre nekoliko meseci konkurisala za finansiranje nekoliko projekata.

Ministar bez portfelja zadužen za NIP Dragan Đilas rekao je da su u okviru NIP-a, koji treba sutra da usvoji Vlada Srbije, predviđena sredstva i za IZ.

"Mi ćemo u dogovoru sa muftijom Zukorlićem odrediti prioritet projekta, da bismo iskoristili sredstva na pravi način", rekao je Đilas i dodao da će u taj kraj biti uloženo više od 550 miliona dinara.

Ministri Đilas i Petrović prisustvovali su večeras u Novom Pazaru predizbornom skupu Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasima Ljajića, a prethodno su, na sastanku koji nije bio otvoren za javnost, razgovarali sa glavnim sandžačkim muftijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: