"Rusija dugoročno slabi"

Vladimir Putin ne propušta nijednu priliku da pokaže moć, ali samo prikriva činjenicu da Rusija dugoročno slabi, piše Dejli telegraf.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.08.2007.

11:48

Default images

Ruski nuklearni bombarderi ponovo su neprekidno u vazduhu, ali ta galama prikriva bitnu činjenicu da Rusija dugoročno slabi, piše Dejli telegraf. Londonski list ističe da Rusija "ne samo da ne predstavlja novu silu poput Kine ili Indije, već dugoročno gledano slabi".

"U ovom trenutku, visoke cene nafte jačaju rusku privredu, ali demografija je ta koja određuje svaku dimenziju nacionalne moći. Putin ne može da izbegne činjenicu da broj Rusa do te mere opada da bi stanovništvo te zemlje 2050. moglo da padne na ispod sto miliona, umesto sadašnjih 142 miliona", objašnjava ovaj list.

U 21. veku, kako piše Dejli telegraf, moć će deliti 300 miliona Amerikanaca, 460 miliona žitelja Evropske unije, kao i Kina i Indija, od kojih svaka ima više od milijardu stanovnika.

"U takvoj konkurenciji, Rusija deluje prilično beznačajno. Povrh toga, ruska privreda zavisi od prirodnih bogatstava i globalnih cena energije, a to znači da gospodin Putin gotovo da nema kontrolu nad ekonomskom sudbinom Rusije", konstatuje Dejli telegraf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: