Ostrog pod istragom, Bojić svedok

Klinika Ostog pod istragom Petog opštinskog tužilaštva zbog utaje poreza od skoro pola miliona evra, Milovan Bojić samo svedok.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2007.

17:02

Default images

Iako je poreska policija pri podnošenju krivične prijave navodila da postoje jasne indicije da je bivši ministar zdravlja i član JUL-a Milovan Bojić glavni organizator poslovanja klinike Ostrog, u Tužilaštvu navode da je Bojić za sada samo svedok u postupku.

Istražni sudija naložio je finansijsko i grafološko vestačenje kako bi se uvrdilo da li su potpisi na dokumentima autentični i da li zaista pripadaju direktoru klinike Ostrog Slobodanu Kneževiću i njegovoj zamenici Ljiljani Sarić.

Poreska policija podnela je krivične prijave protiv njih zbog sumnje da su kroz isplate na ruke oštetili budžet Srbije. Navodi se da je klinika vodila paraleno knjigovodstvo i da nisu evidentirani prihodi naplaćeni u gotovom novcu.

Deo od oko 104 miliona upotrebljen je za isplatu zarada, a radom na crno budžet Srbije oštetećen je za 38 miliona dinara.   

Biljana Krstić, portparolka Petog tužilaštva, kaže da je to tužilaštvo, na osnovu krivične prijave koju je podnela poreska policija protiv Slobodana Kneževića i Ljiljane Sarić, odgovornih lica klinike Ostrog, zbog krivičnog dela poreske utaje, stavilo zahtev za sprovođenje istrage.

"Postupak je u toku. Istražni sudija je počeo saslušanje osumnjičenih i predloženih svedoka, između ostalih Milovana Bojića", kaže on.

Pri osnivanju klinike, koja je opremljena najsavremenijom medicinskom opremom, Milovan Bojić je navodio da nije vlasnik Ostroga, već samo  rukovodilac medicinskog sektora.

Iako je poslovanje klinike pod istragom, Ostrog i dalje normalno radi i reklamira se. Nedavno je Bojić kliniku promovisao na kablovskoj televiziji Kopernikus.

"Ono što je važno, nas obavezuju ime, oprema. Moramo da se ponašamo ostroški. Ja sam, valjda, poznat po tome da sam strah i trepet za osoblje, a melem za pacijente", rekao je tada on.

Podnoseći krivičnu prijavu, državni sekretar za poreze i carine Vladimir Ilić ranije je tvrdio da postoje jasne indicije da je glavni organizator ukupnog poslovanja klinike Bojić. Prema njegovim rečima, o Bojiću se u dokumenitima Ostroga govorilo kao o "šefu".

"U internim evidencijama postoje dokazi koji upućuju da je njemu na ruke isplaćena suma od više od 150.000 evra u periodu od oktobra prošle godine do oktobra ove, jer su se u evidencijama isplate odnosile na lice koje se vodilo pod nazivom 'šef'", kaže on.

"U svakom slučaju, istrage koje su vršene u klinici nedvosmisleno ukazuju da je lice koje se vodi u paralelnim evidencijama pod imenom 'šef' očigledno Bojić", rekao je Ilić.

Ilić danas navodi da je poreska policija uradila sve što je bilo u njenoj moći i da je na Tužilaštvu sada da istragom utvrdi Bojićevu odgovornosti.

"Postupak je u toku, istraga je u toku, ako se tokom istrage utvrdi  postojanje krivica i nekih drugih lica, konkretno i Milovana Bojića, Tužilaštvo će pokrenuti postupak i protiv njega", kaže Biljana Krstić.

"Krivična prijava nije podneta protiv Bojića, ali ako se utvrdi postojanje krivice, ne samo njega, već bilo kog drugog lica, Tužilaštvo će pokrenuti postupak i protiv njih", kaže ona.

Na klinici Ostrog je rečeno da je Slobodan Kneževic na službenom putu, a Liljana Sarić na bolovanju.

Za utaju poreza predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora. Milovan Bojić bio je jedan od najistaknutijih kadrova JUL-a, a optužen je za mnoge finansijske malverzacije još 1995, ali je ubrzo po podizanju optužnice bivao oslobođen svih optužbi.

Posle svrgavanja Miloševićevog režima, protiv Bojića je vođena istraga zbog zloupotrebe službenog položaja jer je sumnjičen da je kao direktor Kardiovaskularnog instituta Dedinje neovlašćeno isplatio velike sume novca.

Kao kruna finansijskih malverzacija objavljeno je da je na računu u Švajcarskoj posedovao 800.000 franaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: