Prvi dan novog suđenja Huseinu

Na novom suđenju Sadamu Huseinu govorio je svedok ubistva više hiljada Kurda hemijskim oružjem.

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2006.

17:06

Default images

Na suđenju bivšem iračkom lideru prvi svedok optužbe izjavio je da je tokom antikurdske operacije krajem 80-ih godina, iračka vojska koristila hemijsko oružje. Prvog dana suđenja Husein je odbio da se izjasni o optužnici koja ga tereti za ratne zločine i genocid u vezi sa akcijom u kojoj je 1987. i 1988. poginulo 182.000 ljudi.

Tokom akcije Anfal su, prema navodima optužnice, stradale desetine hiljada Kurda, a iračka vojska je uništila brojna sela na severu zemlje. Ali Mustafa Hama, koji je preživeo akciju, svedočio je da je njegovo selo Balisan napadnuto hemijskim oružjem.

Osim Sadama Huseina, za zločine protiv čovečnosti optužena su i šestorica njegovih saradnika, većinom vojnih zvaničnika. Među njima je i Huseinov rođak Ali Hasan al-Madžid, koji je predvodio akciju Anfal i posle koje je dobio nadimak Hemijski Ali. Al-Madžid je jedini, pored Huseina, koji se tereti i za genocid.

Husein i Al-Madžid su na današnjem suđenju bili tihi, dok su ostali optuženi objašnjavali da vojna akcija nije bila usmerena ka civilima. "Cilj Iranaca i Kurda bio je da pomere naše trupe sa njihovih pozicija i da zauzmu brane Derbindkan i Dokan. Cilj im je bio da ih unište i potope Bagdad. Posle toga su nameravali da krenu na zapad i ugroze naftna polja kod Kirkuka", tvrdio je Hašim al-Tai, bivši irački ministar odbrane.

Optuženima preti smrtna kazna, ukoliko ih proglase krivima. Šiiti koji žive u Sadr Sitiju, predgrađu Bagdada, na ulicama su danas tražili da Sadam Husein bude pogubljen.

Presuda u prvom suđenju protiv Huseina i saradnika, za ubistvo 148 šiita 1982. u mestu Dudžail očekuje se sredinom oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: