Na letovanje preko Crvenog krsta

Crveni krst Srbije i Grčke organizovali letovanje u Grčkoj za decu iz siromašnih porodica, iz domova i sa ratnih područja.

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2006.

17:07

Default images

Za 176 mališana, koji su pre mesec dana o trošku Crvenog krsta krenuli put Grčke, letovanje je završeno. Mnogima od njih leto na moru i odlazak u inostranstvo bili su potpuno nova iskustva. Dvanaestogodišnja Nina Popović prvi put je prešla granicu, a drugi put u životu se kupala u moru.

Ninina mama je zbog toga presrećna: "Neizmerno sam im zahvalna, što su dete ugostili, što je dete nešto videlo, što će nešto da nauči, što će ostati sa njima prijatelj."

Porodice iz Soluna, Atine, Larise, Krita ugostile su po jedno dete iz gotovo svakog grada u Srbiji. O trošku Crvenog krsta Srbije i Grčke leto su proveli u 70 gradova. Cilj je bio da  deca, kojoj je ovo jedina mogućnost da putuju, upoznaju  nove zemlje, ljude i kulture.

"Teško da bi bilo ko mogao da plati letovanje od mesec dana na Rodosu, iz te kategorije stanovništva. Naravno da je bilo dece koja su po prvi put videla more, koja su po prvi put videla autobus, da ne pričamo o brodu i avionu", kaže Slađana Dimić iz Crvenog krsta Srbije.

Za 14 godina, koliko traje ova akcija, na put je poslato 16.000 dece, koje je ugostilo isto toliko grčkih domaćina. Pojedini mališani već nekoliko godina zaredom letuju u istim porodicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: