Potpisan ugovor o prodaji Mobija 63

U Vladi Srbije potpisan je ugovor o prodaji preduzeća Mobi 63 norveškoj kompaniji Telenor. Ekonomisti: Obavljen dobar posao.

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2006.

07:41

Default images

Ugovor su potpisali ministar finansija Mlađan Dinkić i direktor Telenora za centralnu i istočnu Evropu Jan Edvard Tigesen. Mobi 63 prodat je za milijardu i po evra, a prihod države je milijardu i 155 miliona evra.

Ugovor su potpisali ministar finansija Mlađan Dinkić i direktor Telenora za centralnu i istočnu Evropu Jan Edvard Tigesen.  Svojih milijardu i 155 miliona evra država će dobiti do kraja avgusta. Uz to, u budžetu ostaje još 30 miliona evra od prodaje impulsa nakon Nove godine. Ostatak novca od prodaje Mobija 63 ide austrijskim investitorima koji su udeo u Mobtelu kupili od Bogoljuba Karića. Karić deset godina nije plaćao dividende državi, već je profit prelivao na svoje privatne račune: "Svi oni sudski sporovi koji su usmreni direktno na Bogoljuba Karića će se direktno nastaviti. Što se tiče samih transakcija vezanih za Mobtel mi smo se više nego namirili sa ovom transakcijom. Ali sve što je vezano za krivična dela nema veze sa ovom transakcijom", kaže Mlađan Dinkić, ministar finansija.

Dok su se ministar finansija i ministar privrede trudili da što bolje dočaraju koliko je uspešna prodaja i iznenađujuće visoka cena Mobija 63, novi vlasnik kaže da cena nije prevelika. "Slažem se sa ministrom finansija da je ostvario dobru cenu, ipak mislim da je ovo bila razumna cena. To kažem zbog toga što na tržištu kapitala pažljivo posmatraju Telenor i kupuju njegove akcije. Ukoliko Telenor plati previše visoku cenu, to investitori kažnjavaju i padaju cene akcija. Ali to nije bio slučaj juče", kaže Jan Edvard Tigensen, direktor Telenora za centralnu i istočnu Evropu.

Država do 2010. godine neće prodavati drugog mobilnog operatera, Telekom, ali je spremna da odmah raspiše tender za treću licencu za mobilnu telefoniju, ako bude zainteresovanih. Takvo interesovanje već je pokazao Mobilkom Austrija, koji se juče nadmetao za Mobi 63.

"Dobar posao, dobra cena"

Bivši ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović kaže za B92 da je Vlada napravila dobar posao. "To govorim pre svega sa aspekta prihoda koje će Srbija dobiti, sa aspekta da su učestvovale tri renomirane kompanije, data je puna potvrda kredibiliteta transakcije, a pokazalo se da je i ova vlada sposobna da organizuje javne transakcije gde su unapred definisana pravila igre", kaže on.

"Verujem da će taj novac otići u investicije jer je neophodno podizanje nivoa infrastrukture da bi zemlja postala što privlačnija za strane ulagače i inevstitore. To može da uradi samo država, a nadam se da te investicije neće biti iskorišćene u dnevnopolitičke svrhe. Sigurno je da taj novac ne sme otići u potrošnju", kaže Vlahović.

Mislim da je ostvarena izuzetno dobra prodaja, da je cena na gornjoj granici prihvatljivosti za investitora, ona je daleko iznad očekivane. Do okvirne cene obično se dolazi preko broja pretplatnika, pa mislim da je ovde ostvarena izuzetno dobra cena", kaže on.

Stamenković: Postignuta dobra cena

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je da je prilikom prodaje kompanije Mobi 63 za više od 1,5 milijardi evra postignuta dobra cena, ali da će toliki novac "nesumnjivo izvršiti inflatorni pritisak".

U telefonskoj izjavi agenciji Beta on nije mogao da odredi koliko bi to procentualno moglo da utiče na inflaciju, pošto se ne zna kakav će biti tempo i struktura trošenja, dodajući da su najave o investiranju novca od prodaje Mobi 63 "dosta nejasne".

"Srbiji su investicije potrebne", naveo je on, ali je izrazio bojazan da će se značajan deo novca ipak preliti u potrošnju, "pošto u šta god da se investira, jedan deo ide i na plate zaposlenih".

Stamenković je naveo i da niko nije očekivao da će prilikom prodaje Mobi 63 biti postignuta tolika cena, pošto su se sve procene kretale unutar iznosa od milijardu evra i izrazio zadovoljstvo što su kompaniju kupili Norvežani.

Odlična poruka iz Srbije

Jasna Matić, direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza o investiciji Telenora kaže da je Agencija izuzetno zadovoljna time što je Telenor postao najveći pojedinačni investitor u Srbiji. "Ovo je odlična poruka koja je poslata iz Srbije pogotovo kada se uzme u obzir da je razvoj telekomunkacione infrastrukture i usluga neophodan uslov za brzi oporavak naše zemlje i održanje visokih stopa rasta ekonomije koje beležimo proteklih nekoliko godina. Opšte je poznato da su skandinavske zemlje globalni lideri u telekomunikacijama i novim tehnologijama uopšte, a kompanija Telenor je jedan od najboljih primera za to. Nema sumnje da će dolazak Telenora na nase tržište podstaći i druge investitore iz Norveške i drugih nordijskih zemalja da počnu da razmatraju mogućnosti za poslovanje i investiranje u Srbiji".

"Očekujemo da će Telenor dati bitan doprinos uspostavjlanju savremenog i transparentnog zakonskog okvira u ovoj za nas izuzetno važnoj oblasti, u kojoj su dugi niz godina vladale ogromne zloupotrebe, čak i kriminal”, kaže Matićeva.

Pametna, ali malo preskupa trgovina

Danski analitičar telekomunikacija Jon Strand dobro poznaje srpsko tržište i ni najmanje ne sumnja u ispravnost Telenorove odluke o kupovini Mobi 63. Strand o kupovini Mobija 63 kaže da ovako visoka cena može popraviti status ostalih firmi koje Telenor poseduje. "To se uklapa u Telenorovu strategiju. Interesantno je da će Mobi 63 bezmalo zarađivati više nego sâm Telenor. Srpska firma do sada nije imala profesionalne vlasnike, ali to se ovom kupovinom menja. S tehnološke strane Mobi 63 može da dobije mnogo."

Strandova konsultantska firma ima tri klijenta u Srbiji, a i zato je Strand tako dobro upoznat sa tamošnjim tržištem. "To je zemlja koja izlazi iz izolacije. Nedavno je prošla kroz rat, krizu i političku nestabilnost. Kada Mobi 63 uđe u saradnju sa profesionalcima koja će funkcionisati, moglo bi biti veoma uzbudljivo", zaključuje on.

Tadić primio predstavnike norveškog Telenora

Predsednik Srbije Boris Tadić kazao je u razgovoru sa delegacijom norveške telekomunikacione kompanije "Telenor" da je zadovoljan zbog dolaska te izuzetno uspešne i ugledne kompanije u Srbiju.

Predstavnici "Telenora" obavestili su predsednika Srbije da im je plan da ovde podignu standard u sferi komunikacija i da omoguće korisnicima mobilne telefonije u Srbiji nove usluge i otvore im mogućnosti koje ima blizu 100 miliona klijenata "Telenora" širom sveta, navodi se u saopštenju.

Tadić je istakao da je tako ozbiljna i velika investicija u Srbiju dobrodošla jer će omogućiti angažovanje domaćih stručnjaka, otvaranje novih radnih mesta, stvaranje uslova za tehnološki napredak zemlje i primenu novih tehnologija i dostignuća iz oblasti telekomunikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: