Ko je novi vlasnik Mobi 63?

Norveški Telenor kupio je na aukciji kompaniju Mobi 63 za 1,513 milijardi evra, pobedivši u nadmetanju austrijski Mobilkom. Telenor je pobedio po kriterijumu više početne ponude, koja je iznosila 1,337 milijardi evra, dok je početna ponuda Mobilkoma bila 805 miliona evra, tek nešto viša od minimalne koju je odredila Vlada. Fotografije pogledajte ovde.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2006.

14:13

Default images

Ugovor o kupovini kompanije Mobi 63 biće zvanično potpisan u narednih nekoliko dana. Telenor (TEL) će postati i korisnik licence za korišćenje mreže mobilne telefonije, koja važi narednih 10 godina.

Izvršni zamenik predsednika i direktor Telenora za centralnu i istočnu Evropu Jan Edvard Tigesen izjavio je da Telenor očekuje da što pre počne kombinovanje međunarodnog iskustva sa znanjem radnika Mobi 63 u Srbiji, kako bi građanima Srbije bio obezbeđen najbolji kvalitet komunikacionih usluga.

Telenor je jedan od najvećih svetskih mobilnih operatora koji je na kraju 2005. godine imao oko 82,7 miliona pretplatnika u dvanaest kompanija u Evropi i Aziji, a 57 procenata prihoda kompanije u 2005. došlo je iz sektora mobilne telefonije.

Pored pozicije najvećeg provajdera mobilne telefonije u Norvaškoj, Telenor u nordijskom regionu posluje i u Danskoj i Švedskoj. Sonofon je drugi po veličini danski operator sa oko 26,6 procenata tržišnog udela i nalazi se u stoprocentnom vlasništvu Telenora.

Nakon kupovine Vodafonove kompanije u Švedskoj u oktobru 2005. Telenor je postao i treći najveći mobilni operator u toj zemlji sa oko 1,7 miliona pretplatnika i udelom na tržištu od sedamnaest procenata.

Telenor je i najveći distributer TV programa u nordijskom regionu, a u isto vreme je i najveći norveški provajder fiskne telefonije.
Telenor je, na kraju 2005. godine, imao udeo u mobilnim kompanijama u Norveškoj, Crnoj Gori, Danskoj, Švedskoj, Ukrajini, Mađarskoj, Tajlandu, Maleziji, Bangladešu i Pakistanu, kao i manjihski udeo u kompanijama u Rusiji i Austriji. Od 27.600 zaposlenih čak 16.700 rade van Norveške.

U regionu centalne i istočne Evrope Telenor poseduje, pored vodećeg crnogorskog operatora mobilne telefonije ProMonte, i kompaniju Panon, drugog po veličini mobilnog operatora u Mađarskoj, kao i 56,5 procenata najvećeg ukrajinskog mobilnog provajdera Kijevstara.

U vlasništvu Telenora nalazi se i VimpelCom, koji je jedna od najznačajnijih Telenorovih akvizicija i drugi po veličini ruski mobilni operator, sa 34,3 procenta udela na ruskom tržištu u 2005. godini, koji poseduje i kompanije u Kazahstanu, Uzbekistanu i Tadžikistanu.

U azijskom regionu Telenor posluje kroz kompanije Telenor Pakistan, tajlandski DTAC, zatim DiGi, malezijski operator u kom Telenor ima 61 procenat vlasništva i koji je treći je po broju pretplatnika u Maleziji, kao i GrameenPhone iz Bangladeša koji je vodeći operator mobilne telefonije u toj zemlji.

Među najvećim akcionarima Telenora se, pored norveške vlade koja poseduje 53,97 procenata akcija, nalaze i JPMorgan Čejs Banka, HBSC Banka, Dojče banka i Sosijete General banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: