Čuo priče o pucanju u zarobljenike

Nastavljeno je suđenje petorici pripadnika "Škorpiona" za ubistvo šest srebreničkih muslimana kod Trnova 1995.

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2006.

15:55

Default images

Danas je svedočio pripadnik te jedinice Damir Hovan o tome da se u jedinici pričalo da je pucano na neke zarobljenike. Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Hovan je rekao da su o tome pričali njegovi saborci u autobusu tokom povratka sa ratišta, ali da nije znao da se to odnosilo na streljanje zarobljenika u mestu Godinjske Bare 16. ili 17. jula 1995.

Govorilo se da je bilo "neke pucnjave", rekao je Hovan, jer su "neki zarobljenici pokušali da beže", i da optuženi Aleksandar Medić nije pucao. Hovan je rekao da je saznao za zločin tek prošle godine kada je video snimak streljanja, koji su napravili sami "Škorpioni", u junu prvi put javno prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom.

Na početku suđenja, 20. novembra prošle godine, prvooptuženi, komandant "Škorpiona" Slobodan Medić (39), izjasnio se da nije kriv po optužnici da je naredio streljanje. Krivicu za izvršenje zločina negirali su i pripadnici "Škorpiona", trećeoptuženi Aleksandar Medić (38), četvrtooptuženi Aleksandar Vukov (33) i petooptuženi Branislav Medić (36).

Učešće u zločinu jedini je priznao drugooptuženi Pero Petrašević (36), navodeći da je po naređenju prvooptuženog ubio jednog zarobljenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: