Prevremeni kraj suđenja Miloševiću?

Sudsko veće Haškog tribunala raspravljaće u utorak 29. novembra o mogućnosti razdvajanja optužnica protiv Miloševića.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2005.

08:27

Default images

Sudsko veće saslušaće argumente za i protiv ideje da se optužnica za Kosovo odvoji od optužnica za Bosnu i Hrvatsku, te da posle završetka izvođenja dokaza za Kosovo sudsko veće donese presudu po toj optužnici.

U dokumentu sudskog veća navodi se da je Milošević potrošio 75 odsto vremena koje mu je dato za izvođenje njegovih svedoka i dokaza, kao i da je to vreme uglavnom posvetio pitanjima iz kosovske optužnice.

Veće takođe, na osnovu spiska svedoka, zaključuje da će Milošević uskoro završiti dokazni postupak za Kosovo i zaključuje da bi to bio trenutak kada bi "moglo biti u interesu pravde da se optužnice razdvoje, da se proces po optužnici za Kosovo završi i da se po toj optužnici
donese presuda".

U današnjem sudskom nalogu ne navodi se kada bi bili nastavljeni procesi po preostalim optužnicama za Bosnu i Hrvatsku.

U odluci sudskog veća navodi se da se ono bavilo idejom o razdvajanju postupaka i u julu 2004. godine, ali da su se učesnici u postupku protivili takvoj mogućnosti. Sudije, konačno, podsećaju da je suđenje Miloševiću više puta prekidano zbog njegovog lošeg zdravlja te da je zbog tih problema izgubljeno preko 60 radnih dana. Sudije ističu i činjenicu da zdravstveno stanje optuženog nalaže da se umesto pet radi samo tri dana u nedelji, uz povremene planirane ili nepredviđene prekide.

Kako saznaje B92, i tužilaštvo i odbrana usprotiviće se u utorak ideji da se kosovska optužnica protiv Miloševića razdvoji od druge dve optužnice. Podsećamo, haško tužilašvo podiglo je protiv Miloševića tri odvojene optužnice a prva je bila optužnica za Kosovo. Medjutim, pre početka sudjenja, odlukom Žalbenog veća, tri optužnice su spojene u jedan megaproces koji traje gotovo četiri godine.

Razdvajanjem optužnica, praktično vraćanjem na staro, i izricanjem bar jedne presude, sudsko
veche bi umanjilo rizik da zbog lošeg zdravlja Milossevića nastavak a naročito završetak sudjenja bude doveden u pitanje.

Tužilaštvo za advokata

Tužilaštvo svaki prekid suđenja koristi da ponovi zahtev da posao branioca u slučaju Milošević konačno preuzme Stiven Kej, britanski advokat kog je Veće pre godinu dana od "prijatelja suda" preimenovalo u branioca kako bi osiguralo da proces nesmetano teče i kada je optuženi bolestan.

Međutim Kejovi raniji pokušaji da vodi glavno ispitivanje svedoka odbrane završeni su neuspehom. U septembru prošle godine, pošto je Milošević javno rekao da ne prihvata da iko sem njega vodi odbranu, njegovi svedoci listom su odbili da se pojave u sudnici i odgovaraju na Kejova pitanja. Na isti način je, prošlog proleća, reagovao i Kosta Bulatović, koji je odbio da svedoči pošto u sudnici nije bilo Miloševića, tada bolesnog od gripa. Bulatović je ostao uporan i posle napomena Sudskog veća da će, što se potom i desilo, biti optužen za nepoštovanje suda. Ako se Veće odluči za tu opciju, verovatno će se suočiti s novim bojkotom svedoka Odbrane.

Na Miloševićeve zdravstvene probleme sudije, izgleda, pomalo različito gledaju. Za razliku od Robinsona i Kvona, koji su već navikli na povremene prekide suđenja, novi sudija u predmetu, Škotlanđanin Ijan Bonomi, veliki protivnik dugih procesa, zahteva da Milošević jasno kaže da li misli da zbog njegove bolesti proces treba da bude prekinut, kako bi Veće o tome moglo da se izjasni, za B92 javlja Ljubica Gojgić. Gost Poligrafa u utorak, 22. novembra, u 19.00 je Zdenko Tomanović, pravni savetnik Slobodana Miloševića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: