Mladića u Hag do godišnjice Dejtona

Karla del Ponte je izjavila da očekuje da će se general Ratko Mladić do desete godišnjice Dejtonskog sporazuma naći u Hagu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.09.2005.

08:34

Default images

"Mi smo veoma zadovoljni saradnjom sa Beogradom, posebno činjenicom da je 16 begunaca prebačeno u Hag od oktobra prošle godine. Imamo saradnju kada je u pitanju pristup dokumentima, pristup svedocima, mnoga suđenja su u toku", rekla je glavni tužilac Haškog tribunala posle susreta sa premijerom Vojislavom Koštunicom.

Ona je rekla da je očekivala da će se Mladić do godišnjice Srebrenice, 11. jula, naći u Hagu, ali da sada postoji novi rok, a to je godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma u decembru.

Premijer Koštunica je rekao da je puna saradnja sa Haškim tribunalom veoma značajna zbog predstojećih pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG sa Evropskom unijom i da će vlasti u Beogradu učiniti sve da se ta saradnja uspešno privede kraju.

"Mi smo potpuno svesni toga da će na dalji tok pregovora nesumnjivo uticati ostvarenost, činjenica da li smo došlo do kraja te saradnje kada je reč o Haskom tribunalu. Ne radi se samo u EU, dovođenje do kraja te saradnje je od životnog interesa za SCG. Nema drugog rešenja, nema alternative nečemu što je potpuna saradnja sa Haškim tribunalom", rekao je Koštunica.

On je kazao da je ta saradnja u poslednjem periodu više nego intenzivna, i da se može meriti i brojem lica oslobođenih od čuvanja službene tajne, dokumenata koji su stavljeni na raspolaganje tribunalu, ali i brojnim posetama srpskih zvaničnika Hagu: "U cilju unapređenja te saradnje, vlasti SCG su učinile sve da ojačaju i regionalnu saradnju, pre svega saradnju regionalnih policija i tužilaštava".

Premijer Srbije je rekao da je sve to postepeno stvorilo poverenje između vlasti i institucija SCG i Haškog tribunala, a rezultat tog je reciprocitet koji se ogleda u oslobađanju optuženih do početka suđenja i u najavljenom prepuštanju pojedinih predmeta srpskom pravosuđu.

Pre i posle posete Beogradu

Pred dolazak, Karla del Ponte je za B92 rekla da nema nikakvih posebnih problema s Vladom Srbije, a da u Beograd dolazi da proveri da li će Koštunica ispuniti obećanje da će Ratka Mladića izručiti Hagu do 5. oktobra. Predsednik Saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić, međutim, kaže za B92 da ne veruje da je neko iz vlasti tako nešto obećao jer bi, u suprotnom u vlasti postojao neko ko zna gde je Mladić.

"Verujem da je dato obećanje u smislu da će država učiniti sve da izvrši obaveze i možda je u tom kontekstu pomenut oktobar kao mesec kada treba da počnu preogovori, ali više sam nego siguran da niko nije mogao da oroči datum kada će Mladić biti u Hagu. Niko sa sigurnošću ne može da kaže da li je Mladić u Srbiji ili ne. Mogu da govorim samo o akcijama na mestima na kojima je Mladić tražen, ali on se na tim mestima nije krio, informacije koje smo dobijali kao pouzdane nisu bile tačne", kaže Ljajić.

Ljajić tvrdi da ne postoji interes države da štiti haške optuženike, a na sve češće izjave iz Haga da se i Radovan Karadžić uglavnom krije u Srbiji i Crnoj Gori, kaže da ne vidi razlog da, ako je rešeno preko 90 odsto zahteva za izručenja, zbog tri ili četiri čoveka pati i trpu cela zemlja. "Nelogično je da sada štitimo Mladića, a izručili smo predsednika države, ministra odbrane i državni vrh Srbije i Jugoslavije. Zašto bi neko sada imao poseban interes da štiti Mladića ili Hadžića", kaže Ljajić.

Prema ranijim najavama iz Haga, Del Ponteova će večeras u Podgorici razgovarati sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, a sutra ujutro sa premijerom Milom Djukanovićem.
Glavna haška tužiteljka iz Podgorice putuje u Zagreb gde su planirani susreti sa premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom i predsednikom Stjepanom Mesićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: