Nove mere oko pogibije gardista

Preduzete mere da se otklone nesaglasnosti dva nalaza o uzrocima pogibije dvojice vojnika na Topčideru, kažu u Okružnom sudu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.07.2005.

16:26

Default images

Dvojica gardista poginula su 5. oktobra 2004. u kasarni Topčider. Okružni sud u Beogradu saopštio je da je takve mere preduzeo istražni sudija Dragan Lazarević na predlog vojnog odeljenja Okružnog suda.

Vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović izgubili su život na straži. Vojni istražni organi saopštili su da je reč o međusobnom obračunu i da nije bilo trećeg lica, dok je nezavisna državna komisija ocenila da vojnici nisu mogli da se poubijaju međusobno. Kako se precizira u saopštenju, veštacima koje su angažovali vojni istražni organi 4. jula je predat nalaz veštaka koje je angažovala nezavisna državna komisija, kako bi se u roku od 15 dana izjasnili o tom nalazu.

Nakon što je vojno pravosuđe prestalo da postoji 1. januara 2005. godine, slučaj je prešao u nadležnost Okružnog suda u Beogradu. U saopštenju Okružnog suda navodi se da je postupak o pogibiji vojnika Jakovljevića i Milovanovića u fazi pretkrivičnog postupka. Sud navodi da je odredbama Zakona o krivičnom postupku propisano da, kada je učinilac krivičnog dela nepoznat, državni tužilac može predložiti da istražni sudija preduzme pojedine istražne radnje pre pokretanja istrage.

Tri beogradske nevladine organizacije osnovale su juče Odbor za utvrđivanje istine o dvojici stradalih vojnika u Topčideru. Odbor je od predsednika Okružnog suda u Beogradu Siniše Važića zatražio da saopšti koje je istražne radnje preuzeo u tom slučaju, da li je istražni sudija preduzeo mere da otkloni protivurečnosti u nalazima dve istrage i da li je tužilaštvo aktivno u istrazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: