Osuđena za loš tretman zatvorenika

Pripadnica američke vojne policije Sabrina Harman osuđena je za loš tretman zatvrenika u iračkom zatvoru Abu Graib.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2005.

09:33

Default images

Vojni sud osudio je dvadesetsedmogodišnju Sabrinu Harman za šest od sedam tačka optužnice. Ona se izjasnila kao nevina po svim tačkama optužnice. Portparol američke vojske Džejms Vitmajer rekao je Frans presu da je "maksimalna kazna koja bi mogla da bude izrečena u ovom slučaju pet i po godina zatvora".

Sabrina Herman je bila optužena da je pretila zatvorenicima da će ih udariti struja ako se pomere, tako što bi im prethodno "prikačila električne kablove na vrhove prstiju". Upravo po objavljivanju tih fotografija pokrenut je skandal u vezi sa Abu Graibom, u proleće 2004. Objavljene su i fotografije na kojima je "pozirala" pored golih zatvorenika "poređanih" u piramidu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: