Kriminalna dela počinilo 27 lica

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2004.

23:10

Default images

Vojni obaveštajci i civilna lica na službi u vojsci bili su umešani u zlostavljanje iračkih zatvorenika u Abu Graibu.

 Njihova je umešanost veća nego što je do sada bilo poznato, navodi se u jednom vojnom izveštaju koji je u sredu objavljen. Reč je o internom izveštaju koji su potpisali general Pol Kern, general-major Džordž Fej i general-pukovnik Entoni Džons.

U izveštaju koji posebno obradjuje ulogu vojne obaveštajne službe u slučaju zlostavljanja zatvorenika, navodi se da su 23 američka vojna obaveštajca i četvoro civila na službi u vojsci počinila 44 dela zlostavljanja zatvorenika i da bi za to mogli da budu krivično gonjeni. Tih 27 pripadnika 205. vojne obaveštajne brigade su "zahtevali, ohrabrivali, zatvarali oči ili podsticali zlostavljanja zatvorenika od strane vojne policije, a mnogi su i direktno učestvovali u zlostavljanju ili su kršili utvrdjenu proceduru i propise tokom istražnih postupaka u zatvoru Abu Graib", piše u izveštaju.

Navodi se takodje da su američki vojnici sakrili osam zatvorenika od posmatrača Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta. "Najveći deo maltretiranja i seksualnog zlostavljanja, ali ne i svi slučajevi, dešavao se van samog istražnog postupka" i nije zavisio od toga da li odredjeni zatvorenik zaista i može da pruži bilo kakve informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: