Napad taksista na Rome u Kragujevcu

Izvor: B92

Subota, 09.10.2004.

17:48

Default images

Odbor za zaštitu ljudskih prava Roma kaže da će izvestiti međunarodne institucije o napadu na Rome iz naselja Licika.

Predsednik te organizacije Miroslav Jovanović rekao je da su taksisti "Maksi taksija" u petak automobilima opkolili naselje Licika u Kragujevcu, a zatim sa šipkama i palicama ušli u to naselje sa namerom da tuku ljude, grubo ih vređajući.

Napad taksista "Maksi taksija" na romsko naselje Licika usledio je pošto su vozači te firme prethodnog dana pretukli trojicu Roma koji nisu imali dinare da plate vožnju već su vozaču ponudili evre, kazao je Jovanović.

Aleksandar Ristić, jedan od trojice Roma koji su se vozili taksijem, rekao je da su on i Bojan Dragutinović izašli iz taksija, dok je Dragan Ilić, koji je bio u pripitom stanju, ostao da plati vožnju. "Ilić je izašao iz auta i mi smo ga poveli kući pošto je bio pripit, tada je izašao taksista i rekao da nismo platili, kazao je Ristić i dodao da je Ilić opet ponudio evre i zatražio od taksiste da ih usitni kako bi platio. "Pošto je on pomislio da ćemo da pobegnemo pozvao je kolege. Taksisti su onda udarili u nogu Ilića, a pošto sam ga ja branio pet-šest taksista je skočilo na mene i dobijao sam udarce sa svih strana uz psovanje majke ciganske", kaže Ristić i dodaje da su novopristigli taksisti nastavili da ga tuku po glavi, gaze i šutiraju, a potom su ga pretresli tražeći novac ili mobilni telefon.

Koordinator Odbora Dejan Nikolić rekao je da ta organizacija neće dozvoliti da se taj slučaj svede na privatni obračun, jer je, kako je rekao, u pitanju čista rasna diskriminacija i netrpeljivost. On je dodao da će o ovom događaju, između ostalih, izvestiti i Evropski Romski pravni centar u Budimpešti. Nikolić je rekao da je u poslednje četiri godine bilo 18 napada na Rome sa područja Kragujevca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: