Robertson: Nema budućnosti sa nacionalizmom

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2003.

15:20

Default images

Generalni sekretar NATO Džordž Robertson, koji u sredu dolazi u posetu Beogradu, izjavio je agenciji Beta kako smatra da nema budućnosti za Srbiju i Crnu Goru ako bi se one vratile unazad "na nedemokratski i propali, poraženi ekstremni nacionalizam", javlja dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević. Robertson je izjavio ageciji Beta da atlanski saveznici sversdno žele da Srbija i Crna Gora postane sastavni deo evro-atlanske porodice. “Smatram da nema budućnosti za SCG ako bi se ona vratila unazad, na nedemokratski i propali, poraženi ekstremni nacionalizam”, rekao je Robertson uoči posete Beogradu. On je istakao rešenost atlanskih parntera da u što bližoj, a ne daljoj budućnosti, SCG uđe u članstvo Partnerstva za mir. U najvećoj meri, uslov za to je da se optuženi za ratne zločine, bivši vojni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić, nađe pred Haškim sudom. Robertson je rekao da se na ponudu Beograda da vojne i žandarmerijske snage Srbije i SCG učestvuju u NATO i američkim operacijama u Avgenistanu gleda kao na “veoma značajan korak, koji se razmatra”.

 On je rekao da mu je premijer Kosova Bajram Redžepi prošle nedljeobećao da će biti nastaljeni pregovori Beograd-Priština i sproveden program o povratku srpskih izbeglica. On je kazao i da je uveren da će biti ispunjeni demokratski standardi, kao uslov za pokretanje pregovora o statusu Pokrajne. NATO misija neće biti uspešno završena, sve dok Kosovo ne postane multietnička demokratija, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: