Srbija na korak do vlade SNS - SPS

Sudeći na osnovu izjava lidera SNS i JS, Srbija je na korak do vlade koji će činiti naprednjaci i socijalisti, na čijem čelu će biti premijer Ivica Dačić.

Info

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

17:55

Default images

Aleksandar Vučič je to juče nagovestio, a danas Dragan Marković Palma obelodanio da će Ivica Dačić dobiti mandat za sastav vlade.

Ni SPS ni njen lider Ivica Dačić se ovim povodom danas nije oglasio. URS Mlađana Dinkića bi trebalo da bude treći partner u toj vladi koja je sve izvesnija.

Premijerskoj fotelji - ponudu naprednjaka izgleda da je teško odoleti. Posle gotovo 50 dana pregovora sa DS, uveravanja da žele da Boris Tadić vodi novu Vladu , koalicija okupljenja oko SPS-a bi ipak mogla da pređe i na drugu stranu. SNS socijalistima nudi sve što žele.

"Da, naša koalicija dobila je ponudu od SNS-a - mandat za premijera odnosno da mandatar bude Ivica Dačić. Mi smo imali jedan stastank i nismo se o tome izjasnili. Ali, nisu važne funkcije. Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i ja donećemo odluku šta ćemo prihvatit", rekao je u Jagodini lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.
Foto: Tanjug, Arhiva
Jedan od lidera te kolacije Jovan Krkobabić kaže za B92 da razgovori još traju i da on nema informacije koje je sa novinarima podelio Palma. Za njega je jedino važno kakav će biti položaj penzionera, a na pitanje da li postoji mogucnost da PUPS I SPS odu na različite strane Krkobabić kaže:

"Nisam se ja ni sastao ni razišao sa Ivicom Dačićem. Razumete me ja sam šef PUPS-a, dakle predsednik Partije ujednjenih penzionera Srbije. Nema nikakvih ni animoziteta ni posebne platonske privlačnopsti ni ljubavni, ni sa kim. Sa svim sam korektnan, ićiću tamo gde mogu najbolje da ostvarim svoj progama za ovu populaciju građana", kaže Krkobabić.

Od funkcionera SPS-a danas je govorio samo predsednik beogradskog odbora socijalista i Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, ali nije rekao ništa konkretno. Samo je naveo da je proces formiranja republičke vlade daleko složeniji od formiranja gradske vlasti i da veruje da će republička vlada u najskorije vreme biti formirana.

"Mi smo smo formirali gradsku vlast i formiranje te vlasti bilo je jednostavno jer je zavisilo od dva partnera. Potpuno je jasno da je formiranje republičke daleko složenije i svedoci smo da ono traje koliko traje, ali verujem da će se u najskorije vreme taj proces završiti", kaže Antić.

Ukazujući da se razgovori vode na najvišem nivou i da u njemu učestvuju predsednici stranaka, on je istakao da, kao neko ko je u SPS zadužen za grad, ne može da kaže ništa više o tom pitanju.
Foto: Beta, Arhiva
DS u međuvremenu na sednici užeg predsedništava razmatraju kako da se postave u novonastalim okolonostim u kojima im danima od Dačića ne stiže odgovor.

LDP više ne želi da čeka te je ta stranka odustala od učešća u formiranju nove vlade. Lider LDP-a Čedomir Jovanović je optužio DS da je odgovorna za stepen dezorijentisanosti zemlje i nemoć ljudi da shvate težinu situacije u kojoj se nalazi, a SPS da je odgovorna za nastavak agonije i izbor pogrešnog puta kojim će se zemlja ubuduće kretati, kao i 90-tih.

Kao treći pratner u Vladi naprednjaka i socijalsiti pominje se Mlađan Dinkić i njegov URS. Spekuliše se da su njima naprednjaci ponudili šest ministratav i kotrolu javnih finansija.

URS je danas isključio Maju Gojković i njenu Narodnu partiju zbog toga što je dva mandata koja je dobila na listi URS-a "mimo znanja i saglasnosti URS-a samostalno ponudila DS za pokušaj formiranja tzv. „patrljak vlade“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

351 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: