Blic:DS-u ekonomija, SPS-u policija

Ukoliko DS i SPS budu okosnica buduće vlade, resor finansija i ekonomije preuzele bi DS, SPS bi zadržao manje - više iste resore, a LDP dobija evrointegracije.

Info

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2012.

10:10

Default images

Kako Blic nezvanično saznaje, u budućoj vladi biće od 13 do 17 ministarstava, koja će "manje-više" biti raspoređena po strankama kao i do sada. Razlika bi bila u tome što bi DS, pored finansija, preuzeo i ekonomiju, koju je do sada vodio URS.

Na konačnu raspodelu resora i personalna rešenja preći će se tek kada se svi slože oko plana rada i ciljeva vlade, a reč je o osnovnim smernicama nacionalne, scojalne i ekonomske politike koju bi ona trebalo da vodi.

Najbitniji deo pregovora - izrada plana rada i ciljeva vlade koji DS treba da ponudi budućim partnerima - još nije završen, navodi Blic. Kako tvrdi list, svi akteri najizvesnije parlamentarne većine - DS, SPS i LDP - složili su se, na osnovu uporedne analize državnog sistema i potreba Srbije i nekoliko država EU i regiona, da vlada treba da ima što manje ministarstava.

Na osnovu te analize, kako navodi list, ustanovljeno je da bi Srbiji najviše odgovarao model koji, između ostalih imaju i Nemačka, Češka i Slovačka i koji podrazumeva 14 ministarstava.

Prema pisanju tog lista, nastojanje je da se smanji broj ministarstava, ali da vlada bude funkcionalna, a ne da se zarad što manjeg broja ministarstava spajaju nespojivi resori.

U centru pažnje biće ekonomski resori, a dijaspora neće biti zasebno ministarstvo, navodi neimenovani sagovornik Blica.

Osnovne smernice nacionalne, scojalne i ekonomske politike trebalo bi da definiše DS, koja je i najveća stranka i koja bi trebalo da bude stožer buduće vlade.

Međutim, oko tog predloga tek treba da se slože SPS i LDP, tokom ove sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: