Lajčak: Implementacija dogovora s Prištinom, pa pregovori s EU

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak kaže da će Srbiji, pored implementacije dogovora sa Prištinom, biti postavljeni dodatni uslovi za članstvo u EU. On je u intervjuu "Novostima" istakao da Srbija mora da sprovede sve dogovore sa Prištinom da bi dobila datum pregovora uza članstvo u EU.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

22:25

Default images

- I vlast i građani Srbije moraju biti realistični kada je reč o evropskim integracijama vaše zemlje. Znam da biste vi želeli da taj proces ubacite u petu brzinu i da već krajem godine dobijete datum za otvaranje pregovora sa EU, ali mora se ići korak po korak. Datumi nisu važni, već kvalitet reformi koje sprovodite.

Zna se da tu ima mnogo teških stvari, poput administrativnih prelaza. Kada se to uzme u obzir, kada je, po vama, najrealnije da načinimo naredni korak ka EU?

- Opet kažem da datumi nisu važni. Ono što je ključno jeste da vidimo progres, reforme, predanost srpske vlade i svih zvaničnika da se kreću ka evropskim integracijama. Tu je decembar, pa jun, pa decembar sledeće godine. Nije ni drama ni tragedija, bez obzira na to šta bude odlučio vrh EU.

A šta bi, po vama, trebalo da bude odluka Evropskog saveta? Da li je Srbija zaslužila datum?

- Ne volim da spekulišem i, u ovom slučaju, to je veoma nezahvalno. Ponavljam, za početak, treba implementirati ono što je dogovoreno za status kandidata, pre svega sporazum o integrisanom upravljanju granicama. A onda Vlada Srbije i EU treba da se dogovore šta su uslovi za datum.

Ovde se stiče utisak da se stalno od Srbije očekuje da bude ta koja će činiti određene ustupke, najpre oko fusnote, a sada i oko kontrole graničnih prelaza. Priština ne mora da brine...

- Ne mislim da Srbija stalno ide linijom manjeg otpora u uspostavljanju dobrih odnosa sa Prištinom. Odluka srpske vlade oko fusnote, koja je odblokirala učešće vaših predstavnika na regionalnim skupovima, jeste dobar primer u kom pravcu treba ići. Sada je na redu integrisano upravljanje granicama. Znam da je to teško, ali to je obaveza koju je Srbija preuzela i EU očekuje da se nađe rešenje i spremna je da sarađuje na tome.

I sami kažete da će za datum biti ispostavljeni dodatni uslovi. Koji?

- Pored implementacije već dogovorenog, za otvaranje pregovora biće potrebno da Srbija načini dodatne korake. Koje konkretno, odlučiće Evropski savet.

Nemački parlamentarci poručuju da je potrebno da Beograd i Priština potpišu sporazum o dobrosusedskim odnosima, što mnogi tumače kao prvi korak ka priznavanju nezavisnosti...

- Ne treba obraćati mnogo pažnje na to šta pojedinci iz EU govore. Važno je mišljenje Evropske komisije i zaključci Evropskog saveta u decembru. Za Brisel je važno da vidimo da u srpskoj vlasti postoji odlučnost da se krene dalje.

Prema prvim potezima koje je nova vlada vukla, vidite li tu odlučnost?

- Da. Vidim dosta predanosti, dosta dobre volje, i nadam se da će ona biti pretočena u konkretne rezultate. EU neće smanjivati kriterijume za prijem novih članica i zato je neophodno da sve države koje žele da nam pristupe nastave reforme.

Hoće li izveštajem EK provejavati kritički ton i u kojim oblastima?

- Nije ostalo mnogo vremena da Evropska komisija kompletira svoj izveštaj o napretku i zato je, ponavljam, bitno da Vlada na sve načine pokaže da je odlučna u sprovođenju obaveza koje je preuzela i u nastavku reformi i približavanju Uniji. To je ključ i to će odrediti kakve će biti preporuke Evropske komisije i odluka Evropskog saveta.

Hoće li Srbija morati da prizna Kosovo da bi postala članica Unije?

- Taj zahtev u ovom trenutku niko ne postavlja, pogotovo što pet članica EU ne priznaje Kosovo. Među njima je i Slovačka i ostajemo pri tom stavu da je za nas nezavisnost neprihvatljiva.

Da li je 2020. godina kada ćemo konačno dobiti ulaznicu za Brisel?

- Iskreno verujem da će sve zemlje Balkana ući u EU, ali je pravo pitanje da li će Unija tada biti ista kao sada. Zato se ne treba žaliti na to kako EU treba da učini više da pomogne regionu, već da treba biti svestan da i u Uniji postoje određeni problemi i da se ona redefiniše i menja.

Beograd traži podizanje dijaloga na viši, politički nivo. Kako Brisel vidi format i teme u nastavku pregovora?

- Mnogo toga trebalo bi da bude poznato posle završetka zasedanja GS UN. U Njujorku ću imati niz sastanaka na ovu temu, a sve što sam čuo od srpskih zvaničnika biće korisno za dalje dogovore oko nastavka dijaloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: