Novak posle sporta da uđe u politiku

Voleo bih da Novak Đoković jednog dana, kada završi sportsku karijeru, oseti potrebu da se uključi u politiku. Sada je neprimereno „kačiti“ se na njegovu popularnost i DS to sigurno neće raditi - kaže Aleksandar Šapić, pomoćnik gradonačelnika Beograda i novoizabrani predsednik Gradskog odbora DS Beograda, u intervjuu za Danas.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2011.

11:17

Default images

Koji su budući prioriteti beogradskog odbora DS?

- Ciljevi Gradskog odbora DS u Beogradu uvek su isti, a to je da budemo jedan od nosilaca svake buduće gradske uprave. Možemo da budemo ponosni na sve što je DS uradio u glavnom gradu. Ono što smo postigli u poslednje tri godine, tokom kojih je Beograd postao jedno od najvećih gradilišta u ovom delu Evrope, naročito uzimajući u obzir ekonomsku krizu, daje na dimenziji onoga što je urađeno. Nastavićemo da činimo sve da kvalitet življenja i usluga građanima budu još bolji. Politika koju vodim kao predsednik demokrata u Beogradu je da nastavim ostvarivanje konkretnih rezultata, poput izgradnje infrastrukture, sređivanja parkova, obezbeđivanja obdaništa za svu decu, kanalizacije i vodovoda gde ih nema, uvođenje prevoza i puno novih olakšica za Beograđane.

Ne plašite se da će DS, vas koji ste se ostvarili i na sportskom polju kao osoba od integriteta, da vas tretira kao „marionetu“, da ćete biti „štit“ za političke profitere i trgovce?

- Apsolutno mogu da garantujem za kvalitet stvari koje radim ja, kao i oni iz mog najbližeg okruženja. Mesto na kojem se nalazim daje mi mogućnost da pokušam da postavim standarde i pravila. Čovek sam iz sveta u kome se znaju red, rad i disciplina. Pokušaću da to prenesem i u ovaj posao. Iza svega što sam u životu uradio stojim i dan-danas i ponosan sam na sve. Ne želim da snosim odgovornost za ljude koji tako nisu radili, ma kojoj stranci da pripadaju. Za stranku „iznutra“, moj izbor za predsednika beogradskog DS nije veliko iznenađenje.

Ko vam je iz vrha stranke najbliži?

- Kada sam ušao u DS pre šest godina, jasno sam rekao da to radim zbog Borisa Tadića i politike koju on i danas zastupa. Sa svim ljudima iz najužeg vrha DS sam blizak. Danas sam najbliži saradnik gradonačelnika i dopada mi se način na koji on radi.

Koga u DS smatrate šefom?

- Imam šefa u stranci, a to je predsednik i šef cele stranke Boris Tadić. Imam šefa u gradu, a to je gradonačelnik Dragan Đilas.

Izborom za prvog čoveka DS u Beogradu faktički ste iznad gradonačelnika jer Gradski odbor donosi odluke ko će biti kandidat DS za prvog čoveka prestonice, formira politiku u gradu, bira ljude u javnim preduzećima. Kakav ćete imati odnos s Đilasom?

- Dragan Đilas je zamenik predsednika stranke i gradonačelnik. Način na koji sarađujemo neće biti promenjen, jer smo sve rešavali dogovorom. Hijerarhiju uvek poštujem, a nastojim da uvek dođe do dogovora.

Kako ocenjujete to što su vam neformalni rivali na izborima za predsednika GO bili Slobodan Homen i Božidar Đelić, ljudi koji su na visokim državnim pozicijama?

- Bio sam jedini kandidat koji je dobio podršku svih opštinskih odbora DS. Đelića i Homena izuzetno cenim, ali činjenica je da sam se ja protekle dve godine najviše bavio strankom u Beogradu.

Kao nekadašnji vrhunski sportista, kako ste doživeli pobedu Novaka Đokovića? Postoji li ideja o saradnji s njim, na nivou stranke ili gradske uprave?

- Novaka Đokovića možda mogu malo bolje da razumem od ostalih. Rezultat koji je on napravio je istorijski. Ipak, ne treba da se zadovolji ovim. Ispisao je istoriju srpskog sporta i tenisa, ali ima priliku da ispiše i svetsku istoriju. Igrač kao što je on se ne pravi, već se rađa. Bio sam izuzetno ponosan. Voleo bih da on jednog dana, kada završi sportsku karijeru, oseti potrebu da sva iskustva koja je sticao prenese u politiku. Sada je neprimereno „kačiti“ se na njega. DS to nikada ne bi uradio. Podržavamo ga u svemu kao građani. Lidija Valtner

Davno sam ostvario snove o „važnosti“

Imate li ambiciju da krenete stopama svog prethodnika Dragana Đilasa i da u stranci napredujete do viših funkcija?

- Sport me je naučio da budem maksimalno koncentrisan na trenutak u kojem se nalazim. Sada sam potpuno posvećen ovom poslu. Ne vidim sebe kao velikog političara koji vodi visoku politiku, već kao čoveka koji je u stanju da dobro organizuje stvari i rešava probleme običnog sveta. Svoje snove iz detinjstva o nekakvoj važnosti ostvario sam sa 25 godina, baveći se vaterpolom. Nemam potrebu za tom vrstom eksponiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: