"Nisam zadovoljan saradnjom sa Beogradom"

Uoči sutrašnje posete Beogradu za Vesti govori glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc. On kaže da u ovom trenutku nije zadovoljan saradnjom Beograda sa tužilaštvom a da li će ta ocena ući i u njegov izveštaj znaće pošto od zvaničnika Srbije čuje šta su novo učinili u potrazi za Mladićem i Hadžićem.

Info

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Ponedeljak, 09.05.2011.

15:45

Default images

B92: Gospodine Bramerc, sa kakvom porukom dolazite ovog puta u Beograd?

Bramerc: Kao što znate ja sam u Beogradu bio i u februaru da razgovaram o saradnji i pre svega, o izostanku hapšenja dvojice preostalih begunaca. Moja poruka ostaje ista kao i u prethodne tri godine - više mora biti urađeno kada je reč o hapšenju begunaca!

B92: U Beogradu kažu da sa vama praktično komuniciraju svakodnevno, da li onda, mislite da je u Beogradu načinjen neki napredak?

Bramerc: Mi smo zaista u svakodnevnom kontaktu, sa kancelarijom gospodina Rasima Ljajića kao i sa članovima akcionog tima koji tragaju za beguncima. Da, sarađujemo ali, to ne znači da nema zamerki na brojna pitanja. O tim kritikama izvestili smo i Savet bezbednosti u poslednjem izveštaju. Tokom predstojeće posete ćemo videti da li su naše preporuke ozbiljno shvaćene i ima li napretka.

B92: Moje sledeće pitanje je ono koje vam najčešće postavljaju, dakle, da li ćete ovoga puta insistirati na tome da puna saradnja znači hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića?

Bramerc: Tokom svih prethodnih godina mi smo insistirali da nema alternite hapšenju dvojice begunaca. Više puta i na različitim mestima ponovili smo da postoje oblasti u kojima Srbija može i mora više da učini da pitanju hapšenja begunaca pristupi kroz jednu širu istragu. Da odlučnije pristupi mrežama pomagača pa i da obezbedi veću političku podršku operativnim službama. Da, mislim da Srbija može da učini više.

U ovom trenutku - nisam zadovoljan

B92: Ako Mladić ne bude uhapšen do juna, kada pišete novi izveštaj Savetu bezbednosti šta ćete napisati? Taj izveštaj uvek se pažljivo čita i u Briselu, a neki kažu da može biti i odlučujući u proceni da li Srbija može da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Bramerc: To je hipotetičko pitanje, još ne znam šta ću napisati. Kao i uvek imaću veoma otvorene, kolegijalne razgovore sa predstavnicima pravosuđa, bezbednosnih službi i političarima. Saslušaću šta je urađeno. Kao što sam već rekao, mi smo dali brojne preporuke, imamo određene zamerke u određenim oblastima ali ću tek posle tih razgovora moći da sastavim izveštaj. Naravno, nije na meni da odlučimo ko treba da se pridruži Evropskoj uniji, ali mi smo uvek jasno isticali da je uslovljavanje kojim se služi Evropska unija u prošlosti bilo veoma efikasno oruđe za Srbiju da hapsi begunce i mislimo da je to uslovaljavanje i podrška koju imamo od Evropske unije i dalje veoma važno i da taj princip treba nastaviti.

B92: Neka bude i hipotetički ali, da li smatrate mogućim da Srbija dobije od vas pozitivan izveštaj ako dvojica begunaca nisu uhapšena i predata tribunalu?

Bramerc: Ja ću razmotriti sve konkretne akcije koje su preduzete, saslušaću koji su to konkretni napori koji se ulažu. Ako budem zadovoljan svim aktivnostima koje se preduzimaju u tom pravcu ja ću tako i napisati u svom izveštaju. U ovom trenutku nisam zadovoljan.

B92: Kako reagujete kada čujete da od vašeg izveštaja zavisi hoće li Srbija napredovati ka punom članstvu u Evropskoj uniji?

Bramerc: Čitam takve napise i jasno mi je da postoji zabrinutost ali to je pogrešno postavljanje stvari. Pravi način je da se kaže da Srbija mora da uhapsi preostale begunce kako bi definisala za sebe budućnost kroz evropske integracije. U mojim izveštajima ja samo pišem o kvalitetu saradnje između Srbije i moje kancelarije. Nije moj posao da donosim političke odluke.

Regionalna saradnja jedan od najvećih izazova za budućnost

B92: Da li verujete da će do kraja vašeg mandata Ratko Mladić biti prebačen u Hag?

Bramerc: Znate to je velika frustracija za žrtve, ali i veoma loša stvar za Tribunal koji će uskoro završiti sa radom. To će biti zaista mračno poglavlje suda, ukoliko se rad završi na taj način, ali to će biti i problem kredibilnosti međunarodnog prava uopšte jer će značiti da, ako dovoljno dugo sačekate, možete izbeći ruci pravde.

B92: Ta činjenica da vi i vaše kolege već govorite o o formiranju sudskog veća koje će biti u pripravnosti i čekati hapšenje Mladića kadgod ono da se desi, da li to znači da se zapravo ne nadate da će on stići do ovog suda?

Bramerc: Ne, ne znači. Mi verujemo da je jedino pravo rešenje hapšenje Mladića i Hadžića. Ako ne danas, onda sutra. Njima treba suditi ovde u Hagu i to je jedino dobro rešenje. Zato činimo sve što je potrebno da to postignemo. Savet bezbednosti zaista jeste otvorio mogućnost za uspostavljanje tog mehanizma koji bi preuzeo naš posao ukoliko mi završimo rad, pre nego što oni budu uhapšeni. Tu je poruka sasvim jasna kadgod begunci budu uhapšeni njima će se suditi, biće suđenja pred međunarodnim sudom. Niko ne može da pobegne od pravde.

B92: Postoje mnoge analize u kojima se tvrdi da je uspostavljanje regionalne saradnje u procesuiranju zločina možda i najveća zaostavština tribunala. Kako, u tom svetlu, posmatrate najnovije događaje, hapšenja pa oslobađanja optuženih za ratne zločine odnosno slučajeve Purda, Ganić, Jurišić...da li imate utisak da se stvari kreću unazad?

Bramerc: Regionalna saradnja je jedan od najvećih izazova za budućnost. Konačni uspeh ili neuspeh Tribunala vezan je, delom, i za budućnost tužilaštva za ratne zločine u regionu odnosno za to da li će u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni oni nastaviti sa radom. Mislim da je u protklih pet godina napravljen veliki napredak na tom planu. Uspostavljen je kolegijalan odnos, redovno se sastajemo, a od pre dve godine u našu kancelariju dolaze tužioci iz Srbije, Bosne i Hrvatske koji održavaju stalnu vezu s nama. To je, rekao bih, jedan od najpozitivnijih aspekata saradnje. Uverio sam se u to da se poboljšava kvalitet rada u kancelarijam mojih kolega u regionu i da je saradnja sa njima dobra. Reći da je sve perfektno ne bi bilo istina. Postoje brojni slučajevi, a to su oni kada su optuženi srednjeg ili višeg nivoa vlasti, kada se javlja ta politička konotacija. Tu postoje problemi o kojima ćemo razgovarati o ovog meseca, na sastanku sa tužiocima iz regiona koji će biti održan na Brionima. Veoma je važno, radi nezavisnosti sudstva, da se takvi incidenti koje ste pominjali spreče.

Ne govorim vladama šta da govore

B92: Hrvatski mediji su vam, navodno pogrešno, pripisali izjavu da je operacija "Oluja" bila legitimno oslobađanje Hrvatske, ali da zločini ne mogu biti tolerisani. Sećam se da ste bili nezadovoljni komentarima ovdašnjih zvaničnika na neke presude u Hagu. Da li ćete sada i hrvatskoj preneti nezadovoljstvo zbog komentara presude gotovini?

Bramerc: U pravu ste, pogrešno su me citirali. Mislim da je veoma razočaravajuće to što su mnogi zvaničnici Hrvatske davali komentare koji uopšte ne odražavaju činjenično stanje iz presude. Na tom skupu, odakle je citat, rekao sam vrlo jasno o čemu se radi u presudi o individualnoj krivičnoj odgovornosti, o zločinima koji jesu počinjeni. Govorio sam i o tome šta nije bilo predmet presude , a na tome su insistirale i sudije, a to je pitanje zakonitosti operacije i prava države da izvede takvu operaciju. Zaista, generalno govoreći važno je da presude budu objašnjavane na ispravan način jer jedino tako možete učiniti da ih i javnost prihvati. Ako zamenjujete stvari onda je veoma teško da ljudi prihvate presude.

B92: Hrvatskoj je takođe važan vaš izveštaj, da li ćete o ovome pisati u svom izveštaju, kao što ste to činili u prošlosti, kada je Srbija u pitanju. Da li ćete reći da ne odobravate takve izjave?

Bramerc: Nije moj posao da vladama govorim šta da govore a šta ne ali smatram da je mnogo odgovornije objasniti realnost koju odražava presuda i zločine na koje se odnosi, nego stvarati konfuziju, mešajući stvari.

B92: Hrvatska najavljuje da u žalbenom postupku želi da bude strana u suđenju. Da uđe u sudnicu, u svojstvu "prijatelja suda". Istovremeno, u toku je, kažu, diplomatska inicijativa da se zapadne zemlje u pogrešnu odluku suda, naročito kada je reč o zajedničko zločinačkom poduhvatu državnog vrha da protera Srbe iz Hrvatske. Da li je moguć taj ulazak Hrvatske u proces?

Bramerc: Teoretski da ali odluku o tome donosi žalbeno veće.

B92: A da li biste se vi protivili takvom zahtevu?

Bramerc: Mi ćemo svoj stav formulisati onda kada zahtev bude formalizovan. Tada ćemo razmatrati da li je on opravdan ili nije. Rano je o tome sada govoriti.

B92: Hvala na razgovoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: