Info

Ponedeljak, 04.12.2006.

14:25

Kompromis za obe strane ili veto

Izvor: Milan Paviæeviæ

Default images

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je za B92 da će Rusija uložiti veto ako predlog rešenja ne bude prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

On je ocenio i da je naivno da se na osnovu jednog sastanka od dva sata, kakvi su bili pregovori Beograda i Prištine, iznosi zaključak da su pregovori o statusu Kosova neuspešni, time kritikujući ocenu Martija Ahtisarija da kompromis dve strane kroz pregovore nije moguć.

Aleksejev: Moram da kažem da se u potpunosti pridržavamo naših stavova u odnosu na rešavanje kosovskog pitanja. U slučaju da rešenje za status ne bude prihvatljivo za obe strane, i za Beograd i za Prištinu, ruska strana će iskoristiti svoje pravo veta.

Hoću da napomenim da rešavanje kosovskog pitanja mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom, sa principima evropske bezbednosti i sa Rezolucijom 1244. I o tom stavu premijer privremenih kosovskih institucija Agim Čeku bio je obavešten detaljno tokom boravka u Moskvi.

B92: Da li je poseta Čekua imala karakter posete jednog stranog državnika?

Aleksejev: Ni po nivou kontakata ni po nivou sagovornika ni po detaljima protokola ovo putovanje nije bilo zvanična poseta nekog zvaničnika. Vodile su se dosta ozbiljne i otvorene konsultacije, tokom kojih su razmenjena mišljenja, procene, ali i našeg mišljenja o procesu za rešavanje statusa kosovskog pitanja i njegove prespektive.  

Za nas je bilo veoma važno da čujemo iz prve ruke ono što se dešava u procesu rešavanja kosovskog pitanja i da direktno iznesemo stav Rusije. Ubeđen sam da su u tom smislu ove konsultacije bile korisne.

B92: Nedavno je međunarodni posrednik za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari najavio da će predloženo rešenje za Kosovo biti prezentovano Beogradu i Prištini odmah posle izbora u Srbiji. Takođe izjavio je i da je glupost očekivati da se se može postići kompromis između Beograda i Prištine. Da li to znači da rešenje za Kosovo mora biti nametnuto za neku od strana?

Aleksejev: To u potpunosti ne odgovara ruskoj strani. Do sada, koliko je meni poznato, razgovori o statusu Kosova trajali su samo dva sata.  To je bio tzv. sastanak slonova, tokom kojeg strane čak nisu stigle da razmene svoje stavove. U stvari, ljudi su stigli samo da pročitaju one izjave koje su doneli sa sobom.

Na osnovu tog događaja iznositi zaključak da su pokušaj za dogovor neuspešni, u najmanju ruku je naivno. Čini mi se da je izmišljena dosta originalna metoda razgovora, kada se rezultat razgovora iznosi pre njihovog početka. Smatram da mora da se odrekne te tehnologije i treba da se počne ozbiljan posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: