Može li Crni petak da prođe bez problema?

Danas je Crni petak, dan kada trgovci nude velike popuste, pre svega na internetu, ali i u prodavnicama.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

14:13

Može li Crni petak da prođe bez problema?
(Foto: Thinkstock)

O tome za DW govori stručnjak za internet-trgovinu Oliver Brimers.

"Crni petak“ prilika je za još povoljniju kupovinu čitavog niza proizvoda. Jeste da su lideri te bitke za kupce pre svega internet-portali za prodaju, ali odavno su se u te akcije uključili i "obični“ trgovci. Naravno, pre svega trgovački lanci, jer oni moraju da održe korak s internet-trgovinom. Mali trgovci u tom ratu jedva da imaju ikakvih šansi.

Oliver Brimers je stručnjak za internet-trgovinu u savetodavnom odeljenju Instituta za istraživanje trgovine u Kelnu (ECC/IFH). Pitamo ga, šta za internet-trgovinu uopšte znače ti "dani akcije“?

Oliver Brimers: To je sve važnije za elektronsko poslovanje (e-commerce) jer se tako povećava promet koji se ostvari u prodaji uoči Božića. On obično polako kreće tek u decembru, ali ovako prodaja startuje već u novembru. Takvo produžavanje dobrog poslovanja privlači sve više trgovaca i zato se oni priključuju takvim akcijama. Šest od deset upitanih trgovaca koji posluju preko interneta potvrdilo je da je n taj način uspelo da poveća promet tokom božićne kupovine. To je istovremeno i dobro i loše: jer trgovci naravno moraju da se zbog popusta odreknu dela svoje marže.

Takvi popusti dakle ne prolaze bez problema?

Sigurno će biti problema ako se internet-trgovina nepripremljena sjuri u akciju kao što je "Kiber-nedelja“ (Cyber Week). To jeste doduše lepa mogućnost da se i u decembru ostvari veći promet.
Foto: Thinkstock
To je i dobra prilika da se dopre do novih grupa mušterija i da se dugoročno profitira, ali to funkcioniše samo uz dobar servis i dobru uslugu. Trgovci zato ne bi smeli da u ovoj akciji popusta vide samo priliku da isprazne svoje magacine, već moraju i da ostave dobar utisak uslugom, brzinom isporuke i primerenim pakovanjem. Tu mnogi mali trgovci imaju mnogo prostora za poboljšanje. S relativno malo truda pošiljke se mogu učiniti posebnim, tako da se kod kupca koji dobije paket izazove tzv "aha-efekat“. Trgovac tako ostaje u pozitivnom sećanju. Kada se otvori paket, tu bi trebalo da se nađe još i neka čestitka naslovljena na naručioca i sa par prigodnih reči, tako da kupovina ne bude samo povoljna prilika, već i pozitivan doživljaj.

Tu se dakle ne radi samo o tome da se što više proda, već i da se prodavac predstavi u što boljem svetlu?

Apsolutno. S moje tačke gledišta, trgovci bi takve akcije trebalo da shvate kao alat za svoj marketing. U internet-trgovini sve je teže osvojiti nove kupce, jer na velike ponuđače otpada i veliki deo prometa. Veoma je skupo tu osvojiti deo kolača i dopreti do novih grupa kupaca. Na to bi trebalo misliti prilikom kalkulacija o akcijama kao što su "Kiber-nedelja“ ili "Crni petak“. Trgovac tu mora da vidi priliku da dopre do novih kupaca i onda ih veže za sebe.

Zar ne preti opasnost da takve akcije naviknu kupce da samo čekaju popust i da više nisu spremni da plaćaju regularnu cenu?

Mislim da kupci preko interneta imaju odličan uvid u to koliko šta košta. Prema našim iskustvima, mušterije prvo pogledaju koliko to košta kod "Amazona“. Tamo se zapravo određuje nivo cene, to je "sidro“. Tako se stiče dobar uvid i pre nego što se krene u dalju potragu kako bi baš povoljno kupili određeni proizvod. Ali s druge strane, ima još elemenata koji mogu da budu važni kupcima. Na primer, onaj ko želi da ima neki novi proizvod – da ga ima što pre ili čak prvi – taj je spreman i da plati nešto više. Ili ako zna da kod nekog trgovca može da računa na dobar servis. To znači da trgovci mogu da imaju koristi od tih akcija i ako impresioniraju uslugom, tako da mušterija nastavi da kupuje kod njih, bez obzira na to da li traje popust ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: