Svet

Utorak, 14.02.2017.

08:57

Trebalo da "popuni rupu", ali sve je pošlo naopako

Akcije Tošibe potonule su pošto je kompanija odložila objavu finansijskih rezultata za koje se očekuje da će pokazati gubitak od više milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Trebalo da
Foto: Thinkstock

Cena akcija japanske firme sunovratila se u jednom trenutku za 9,45 odsto, na 226,2 jena, nakon što je Tošiba iznenadila tržišta saopštenjem da izveštaj o njenim devetomesečnim prihodima "još nije dostupan", javlja agencija Frans pres.

Na kraju trgovanja akcije Tošibe su zaključene u padu za 8,0 odsto, na 229,8 jena.

"Podneli smo zahtev za produženje roka" od mesec dana zbog prihoda koji su dospeli danas, navela je Tošiba u saopštenju, dodajući da je u toku revizija koju sprovode njeni advokati i nezavisna revizorska kompanija.

Duži period za reviziju nego što je očekivano potreban je kako bi se istražile informacije uzbunjivača vezane za Tošibino američko poslovanje u sektoru nuklearne energije, objašnjava se u saopštenju.

Prema nekim spekulacijma na tržištu, Tošiba - jedna od najpoznatijih japanskih kompanija i okosnica japanskog posleratnog industrijskog uspona, verovatno će prijaviti neto gubitak veći od 4,0 milijarde dolara za period od aprila do decembra prošle godine.

Manjak se povezuje sa gubicima od navodno više od 6,0 milijardi dolara koje je napravio njen ogranak Vestighaus Elektrik u SAD-u, za koji se nekada smatralo da će "popuniti rupu" u poslovanju nastalu zato što je Japan obustavio nove atomske projekte posle katastrofe u Fukušimi 2011.

Pojedini japanski mediji pišu da se, navodno, očekuju ostavke predsednika Tošibe Šigenori Šige, i izvršnog direktora i bivšeg šefa Vestinghaus Elektrika, Denija Roderika, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

14 h

Podeli: