Kina najavljuje ekspanziju: "Leteće" do 2020.

Kina planira da uloži 3.500 milijardi juana (503 milijarde dolara) u ekspanziju svog železničkog sistema do 2020. godine.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 01.01.2017.

16:06

Kina najavljuje ekspanziju:
Foto: Thinkstock

Kina se okreće investicijama u infrastukturu kako bi poduprla privredni rast i poboljšala povezanost u celoj zemlji.

Planom se predviđa da mreža brzih pruga obuhvati više od 30.000 kilometara, prenosi agencija "Blumberg" pozivajući se na podatke iznete na brifingu Informativne kancelarije Državnog saveta u Pekingu. Pruge, čija je dužina oko 6,5 puta veća od relacije između NJujorka i Los Anđelesa, obuhvatiće 80 odsto velikih gradova u Kini.

Predviđeno je da se brze železničke linije širom zemlje povećaju za više od 50 odsto u periodu od pet godina, od čega će korist imati kineske kompanije koje se bave teretnim železničkim prevozom, kao što je CRRC, ali i železničke građevinske firme, poput "China Railway Construction Corp" i "China Railway Group".

Ranije ove godine, Kina je prvi put uključila privatna preduzeća u pružanje usluga međugradskog železničkog prevoza na kopnu, u okviru nastojanja predsednika Sji Đinpinga da modernizuje transportnu mrežu zemlje zbog usporavanja rasta druge po veličini svetske ekonomije, navodi njujorška agencija.

Kina će takođe, prema objavljenom planu, svoj sistem železničkog transporta u gradovima pojačati sa dodatnih 3.000 kilometara pruga. Krajem 2015. godine, Kina je imala 121.000 kilometara pruga, uključujući 19.000 kilometara brzih železnica, navodi se u objavljenom sažetom izveštaju o saobraćaju.

SAD su, prema poslednjim dostupnim podacima Svetske banke, imale 228.218 kilometara železnickih pruga krajem 2014.

Upravnik državne železničke uprave, Jang Judong, rekao je na brifingu da će kineska vlada pozvati privatne investitore da učestvuju u finansiranju prigradskih i regionalnih železničkih linija.

Akcije kompanije CRRC na trgovanju u Hong Kongu napredovale su danas za 1,5 odsto, građevinska železnička kompanija "China Railway Construction" je ojačala za 2,1 procenat, a "China Railway" grupa za 0,8 posto, navodi "Blumberg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: