Sedam meseci bez rasta - na istoku ništa novo

Potrošačke cene u Japanu pale su u septembru sedmi mesec zaredom, pokazuju statistički podaci.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

09:36

Sedam meseci bez rasta - na istoku ništa novo
Foto: Thinkstock

To, prema oceni agencije Frans pres, pojačava pritisak na centralnu banku da još jednom pomeri rok za dostizanje nivoa ciljane inflacije.

Prema statističkim podacima, bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene svežih namirnica, pala je 0,5 odsto na godišnjem nivou, poklopivši se sa tržišnim prognozama i udaljivši se još više od ciljanog nivoa Banke Japana (BoJ) od 2,0 procenta.

Razočaravajući pokazatelji dolaze u trenutku dok se treća najveća svetska ekonomija bori da podstakne privredni rast i dobije dugotrajnu bitku protiv deflacije, navodi francuska agencija.

Banka Japana je ponovila obećanja da će nastaviti monetarno ublažavanje koliko god bude potrebno dok se ne dostigne i stabilizuje ciljana inflacija, čiji je nivo zacrtan pre više od tri godine kao kamen temeljac politike ekonomskog opravka premijera Šinza Abea.

Budući da cene i dalje nisu ni blizu tog nivoa, guverner BoJ-a Haruhiko Kuroda navodno razmatra pomeranje roka za dostizanje cilja, koji je trenutno utvrđen za mart 2018.

Dnevni list Mainići Šimbun objavio je prošle nedelje da je banka počela da razmatra odlaganje roka i da će verovatno doneti konačnu odluku na sednici o monetarnoj politici sledeće sedmice.

"Opadajuće cene energije, kao i uticaj aprecijacije jena nastavljaju da vrše pritisak na indeks potrošačkih cena", kaže Mićinori Naruše, analitičar u japanskom Institutu za istraživanja.

"Pod ovim okolnostima, Banka Japana nema drugog izbora nego da odgodi rok za dostizanje cilja", rekao je Naruše za Frans pres.

U međuvremenu, vladini podaci su pokazali da je potrošnja domaćinstava u septembru smanjena za 2,1 odsto u odnosu na godinu ranije, što je nešto bolje od očekivanog pada od 2,7 procenata.

Nezaposlenost je ostala na višedecenijskom minimumu od 3,0 odsto.

Vlada je u julu objavila paket stimulusa vredan neverovatnih 28.000 milijardi jena (266 milijardi dolara) za podsticanje rasta, nakon što je glasanje u Britaniji u junu za izlazak zemlje iz Evropske unije pokrenulo turbulencije na finansijskim tržištima i izazvalo rast jena.

Japanska ekonomija je u poslednjem kvartalu 2015. pala, nakon čega je u narednom tromesečju od januara do marta zabeležila rast od 0,5 odsto nastavljajući ekspanziju za 0,2 procenta i u periodu april-jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: