Iz minusa u plus - više slučajno nego s namerom

Japan je u septembru ostvario veći spoljnotrgovinski suficit nego što je očekivano, pošto je pad uvoza anulirao mršave rezultate posustajućeg izvoza.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

09:24

Iz minusa u plus - više slučajno nego s namerom
Foto: Thinkstock

Prema podacima Uprave carina, japanski izvoz je u septembru iznosio 5.970 milijardi jena (57,4 milijarde dolara), a uvoz je opao za 16,3 odsto u odnosu na godinu ranije, na 5.470 milijardi jena (52,6 milijardi dolara), izveštava agencija AP.

Suficit u robnoj razmeni sa svetom iznosi 498,3 milijarde jena (4,8 milijarde dolara) u poređenju s deficitom od 18,7 milijardi jena iz avgusta.

Japanski spoljnotrgovinski bilans je poslednjih meseci uglavnom u padu, jer vrednost jena raste u odnosu na dolar što japansku robu čini manje konkurentnom na stranim tržištima, mada se istovremeno smanjuju troškovi uvoza nafte, gasa i drugih proizvoda čije su cene denominovane u dolarima.

Vrednost izvoza je oslabila za 9,6 odsto u avgustu u odnosu na isti mesec prošle godine, a predviđano je da će u septembru biti u padu za više od 10 procenata.

Pad vrednosti izvoza u jenima u septembru je najmanji od marta ove godine, dok je obim isporuka robe na strana strana tržišta porastao za 4,7 odsto u odnosu na isti lanjski mesec.

Isporuke robe u Kinu opale su za skoro 11 odsto na godišnjem nivou, dok je izvoz u SAD, najveće japansko inostrano tržište, smanjen za 8,7 procenata. Većina glavnih kategorija proizvoda, uključujući pošiljke mašina, elektronike i automobila, manje su nego u septembru 2015.

Vrednost uvoza nafte, gasa i drugih goriva stropoštala se za 34 odsto, što je bio i glavni faktor ukupnog pada uvoza.

Podaci o spoljnoj trgovini koncidiraju sa preliminarnim rezulatatima ankete sprovedene među fabričkim menadžerima, koji pokazuju oporavak proizvodnje u oktobru.

Nikei "fleš" indeks menadžera nabavke (PMI) za oktobar pokazao je rast novih izvoznih narudžbina, kao i drugih novih narudžbi i proizvodnje. Na skali od 100 poena, na kojoj broj 50 označava granicu između ekspanzije i pada, fleš PMI za oktobar pokazuje vrednost od 51,7 poena, što je najviši nivo u devet meseci, u poredjenju sa 50,4 poena prethodnog meseca, navodi američka agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: