Da li Italija beži od € i nešto što sluti na to

Da li će Italija slediti primer Velike Britanije i izaći iz Evropske unije, pita se Blumberg.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

10:03

Da li Italija beži od € i nešto što sluti na to
(Foto: Thinkstock.com)

Koliko god to zvučalo nategnuto, tok kapitala sugeriše da neki ne čekaju da to saznaju, piše list.

Da bi držale račune evrozone u balansu, centralne banke u Evropi prate tokove novca u evrozoni. Tako su primetili da je odliv novca iz Italije značajan, a da je glavni dobitnik, čini se, Nemačka.

Blumberg ipak ostaje oprezan i napominje da odliv nije toliko veliki kao u vreme dužničke krize 2012. godine, ali da je svejedno i dalje značajan.

Zašto se ubrzava odliv iz Italije? Jedno objašnjenje je da su ljudi zabrinuti zbog stanja u italijanskim bankama koje pate od posledica loših zajmova, lošeg upravljanja i novih nadzornih pravila u evrozoni koji otežavaju spasavanje.

Drugi razlog je je politički - italijanski premijer Mateo Renci vezao je sudbinu za referendum o reformama koji se održava u decembru, a koji bi mogao da ojača one koji žele da nametnu glasanje o tome da li Italija treba da ostane u EU. Tako da, nije iznenađenje da neki radije ne drže svoje evre u Italiji, s obzirom na to da postoji šansa da bi na kraju mogli da budu konvertovani u lire.

U svakom slučaju beg kapitala ne govori baš dobro o stepenu poverenja u evropski projekat, o čemu bi s druge strane, trebalo da vode računa i lideri EU dok pregovaraju o uslovima Bregzita.

I dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Džozef Stglic, predviđa da će Italija ali i još neke zemlje napustiti evrozonu narednih godina.

Evropi nedostaje odlučnosti da preduzme neophodne reforme, kao što je uspostavljanje bankarske unije, koja bi uključivala zajednički program osiguranja depozita, a nedostaje joj i solidarnosti van nacionalnih granica država-članica, rekao je Stiglic u intervjuu za nemački list Velt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: