Nova veza Kine i SAD - iskorak milijardera

Kineski internet milijarder DŽek Ma kupio je udeo u legendarnoj filmskoj kompaniji Stevena Spilberga.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2016.

10:01

Nova veza Kine i SAD - iskorak milijardera
Foto: Thinkstock

To je najnoviji potez u povezivanja Kine sa Holivudom, u nastojanju Pekinga da pravi filmove za domaću publiku, ali i onu van granica te zemlje.

"Alibaba pikčers", deo Maovog konglomerata za elektronsku trgovinu, preuzeo je manjinski udeo akcija u Spilbergovom "Amblin Partnersu", kompaniji za proizvodnju filmova koja obuhvata i DrimVorks (DreamWorks), izveštava agencija AFP.

Sporazum podrazumeva da će dve kompanije kofinansirati proizvodnju filmova za kinesku i internacionalnu publiku, navodi se u saopštenju Alibabe, objavljenom na kompanijskom veb sajtu.

Ovo označava "važnu prekretnicu" u strategiji kineske kompanije da dopre do kineske i svetske publike, naveo je predsedavajući "Alibaba pikčersa" Sjao Sjafeng u saopštenju.

"Alibaba pikčers" će takođe imati mesto u upravnom odboru "Amblina". Finansijski detalji sporazuma nisu objavljeni.

Spilberg, koji je 1987. godine snimio film "Imperija Sunca" u Šangaju, rekao je na konferenciji za novinare u Pekingu da će mu ovo partnerstvo omogućiti da "u Ameriku donese više Kine i da u Kinu donese više Amerike", navodi se u saopštenju "Alibabe".

Prvi čovek "Alibabe" DŽek Ma rekao je da iako SAD i Kina "imaju kulturne razlike", partneri će se fokusirati na ljudske priče i nastojati da budu most između dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: