TTIP u ćorsokaku

Pozicije SAD i EU previše su različite. Prevelik je otpor, naročito u Nemačkoj, protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini koji preti da omekša evropske standarde.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

09:07

TTIP u ćorsokaku
(Foto: Getty images)

Da li je TTIP je dospeo u ćorsokak?

Francuska će u septembru zatražiti od Evropske komisije da se prekinu pregovori sa SAD o Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu (TTIP). To je najavio francuski državni sekretar za spoljnu trgovinu Matijas Fekl. Francuska novinska agencija na nemačkom AFPD prenosi da je Fekl (u Francuskoj nadležan za TTIP), za radio RMC izjavio:

"U Francuskoj više ne postoji politička podrška za to. Francuska poziva na prekid tih pregovora.“

Predsednik Francuske Fransoa Oland još je u maju zapretio da neće prihvatiti TTIP, rekavši da njegova zemlja "neće nikada prihvatiti da osnovni principi poljoprivrede, ali i kulture budu stavljeni pod znak pitanja“. Fekl je i tada izjavljivao da je prekid pregovora najverovatnija opcija, a kao razlog je naveo tadašnju poziciju SAD u pregovorima.

"Evropa predlaže mnogo toga, a malo dobija za uzvrat“, rekao je tada francuski državni sekretar.

Feklova izjava stiže nakon što je nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel (u Nemačkoj zadužen za TTIP), u jednom intervjuu izjavio da je TTIP de fakto već propao. On je zbog te izjave oštro kritikovan iz redova koalicionog partnera (CDU/CSU) i privrednih udruženja. I američka vlada reagovala je iritirano. Portparol američkog pregovarača Mihael Froman izjavio je za Špigel-onlajn, da "pregovori u stvari stalno napreduju“. U prirodi trgovinskih pregovora je da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori.

Gabrijelovu izjavu komentarišu nemački mediji:

"To je spektakularna izjava“, piše minhenski Zidojče cajtung.

"Očigledno da pregovarači iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država nisu u stanju da pronađu zajednički jezik. Gabrijel sada pokušava da, kao odličnu alternativu, predstavi sporazum sa Kanadom (Sveobuhvatan ekonomski i trgovinski sporazum –CETA). U tom sporazumu koji je spreman za potpisivanje, sve je bolje nego u TTIP. Na predstojećem kongresu Gabrijelovih socijaldemokrata (SPD), on će protivnicima sporazuma ovako da se dodvorava: 'kritikujući TTIP vi ste omogućili dobre pregovore za sporazum CETA'. Kritičari su shvatili Grabrijelovu poruku, samo – da li će mu i poverovati? Bilo bi čudo ako bi to bilo tako.“

Konzervativno liberalni Frankfurter algemajne cajtung je iritiran:

"Predsednik SPD zauzima prilično čudnu poziciju za ministra zemlje koja toliko drži do svog izvoza i čiji su glavni trgovinski partner Sjedinjene Američke Države. Privreda s pravom prebacuje da je Gabrijel pogrešan izbor za funkciju na kojoj bi trebalo očekivati bar minimum uverenosti u slobodnu trgovinu“.

Folksštime iz Magdeburga: "Iako je ministar ekonomije Gabrijel potrčao ispred rude, na sačekavši da se o tome oglasi kancelarka, čini se da je kraj TTIP neizbežan. Time se završava jedno poglavlje u transatlantskim odnosima pre nego što je uopšte i započeto. Pozicije SAD i EU previše su različite. Prevelik je otpor, naročito u Nemačkoj, protiv sporazuma o slobodnoj trgovini koji preti da omekša evropske standarde. TTIP je dospeo u ćorsokak i zbog toga što odlazi dosadašnji pregovarač s one strane okeana. Cilj je bio da se sporazum potpiše u vreme vladavine predsednika Obame, ali od toga neće biti ništa. Nova osoba na toj funkciji razvijaće svoje prioritete – i malo je verovatno da će slobodna trgovina sa Evropom biti na vrhu liste. Dakle TTIP može negde na policu – ad akta. Slična sudbina preti potpisanom Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom. CETA još nije ratifikovana.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: