Ozborn nije umirio tržišta - pad se nastavlja

Akcije većine evropskih berzi nastavile su pad, uprkos pokušajima britanskog ministra finansija DŽordža Ozborna da ublaži zabrinutost investitora zbog Bregzita.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

10:33

Ozborn nije umirio tržišta - pad se nastavlja
Foto: Thinkstock

Iznenađujući ishod prošlonedeljnog britanskog referenduma je u petak zbrisao sa svetskih berzi čak 2.100 milijardi dolara, uzrokujući pad britanske funte na 31-godišnji minimum prema dolaru, prenosi agencija Frans pres.

Londonski indeks akcija FTSE 100 je u jutrošnjem trgovanju skliznuo naniže za 0,7 odsto, na 6.098,70 poena u odnosu na vrednost sa prošlonedeljnog zatvaranja berze, dok je funta pala na 1,3392 dolara, ali se ipak zadržala iznad nivoa od petka od 1,3229 dolara, najnižeg zabeleženog od septembra 1985. godine.

Britanski ministar finansija DŽordž Ozborn je pokušao da ublaži neizvesnost na tržištima, poručujući da je britanska ekonomija dovoljno jaka da se suoči za izazovima koje donosi Bregzit.

U evrozoni, frankfurtski indeks DAX 30 je pao za 0,1 odsto, na 9.544 poena, a pariski KAK 40 za 0,2 odsto, na 4.097,3 poena.

Vrednost akcija bankarskog sektora takođe je značajno pala zbog zabrinutosti povodom Bregzita, pri čemu su akcije Barkliza pale za 0,7 odsto, Rojal benk ov Skotland za 9,4 odsto, a Lojdsa za 6,6 odsto.

Istovremeno, madridski indeks IBEX 35 je porastao za gotovo tri odsto, pošto su investitori osetili olakšanje nakon pobede konzervativne Narodne partije premijera u tehničkoj vladi Marijana Rahoja.

Američki državni sekretar DŽon Keri će kasnije danas posetiti London, dok će se lideri Nemačke, Francuske i Italije sastati u Berlinu kako bi razgovarali o naporima u borbi protiv novonastale krize, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: