Kralj čelika: Teško je, Kina je problem

Gubitak vodećeg svetskog proizvođača čelika Arselor Mitala je smanjen u prvom tromesečju, zbog čega je kompanija optimističnija u pogledu narednog perioda.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

10:50

Kralj čelika: Teško je, Kina je problem
Foto: Thinkstock

Međutim, i dalje upozorava na krhkost tržišta zbog prekomerne proizvodnje u Kini.

Neto gubici su u prvom kvartalu smanjeni na 416 miliona dolara (364,3 miliona evra) u poređenju sa gubitkom od 728 miliona dolara iz istog perioda prošle godine, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Uprkos tome, kompanija je potvrdila očekivanja da će njena osnovna dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) premašiti 4,5 milijardi dolara u tekućoj godini.

EBITDA je u prvom tromesečju, kao što je očekivano, pala na 927 miliona dolara u poredjenju sa prva tri meseca prošle godine, što je pre svega "posledica uticaja niskih cena čelika, što je delom neutralisano kroz veću isporuku čelika".

Prodaja je u prvom kvartalu, na godišnjem nivou, pala za skoro 22 odsto na 13,4 milijarde dolara, dok je obim isporuka čelika dostigao 21,5 miliona tona, što je za 8,8 odsto više u odnosu na prethodni kvartal.

Ovakvi rezultati su, prema rečima generalnog direktora kompanije Lakšmija Mitala, posledica izuzetno teških uslova poslovanja u drugoj polovini 2015. godine.

"Od tada je na našim ključnim tržištima usledio oporavak, koji bi u narednim kvartalima trebalo da donese bolje rezultate", izjavio je Mital.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: