Svet

Utorak, 02.02.2016.

10:02

Ako ostane ovako, biće smene na tronu

Zahvaljujući kvartalnim poslovnim rezultatima koji su bolji nego što se očekivalo, cena deonica Alfabeta skočila je u ponedeljak više od 5 odsto.

Izvor: Večernji list

Ako ostane ovako, biće smene na tronu
Foto: Beta/AP

Tako je ova holding kompanija Gugla preskočila Epl na listi najvećih svetskih kompanija po tržišnoj vrednosti.

Prema poslovnom izveštaju, čista dobit Alfabeta dosegla je u četvrtom tromesečju prošle godine 4,92 milijarde dolara, dok je u istom periodu prethodne godine iznosila 4,68 milijardi.

Prihodi kompanije porasli su istovremeno za 17,8 odsto, na 21,33 milijarde dolara.

Pritom su prihodi Gugla od oglašavanja porasli gotovo 17 odsto, na 19,08 milijardi dolara. Broj oglasa, ili plaćenih 'klikova', porastao je u proteklom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine za 31 odsto.

Alfabet je u objavljenom izveštaju prvi put prikazao poslovne rezultate samog Gugla, koji obuhvata internet pretragu i Jutjub, i ostalih poslovnih delova kompanije, koji uključuju druge onlajn servise i projekte u eksperimentalnoj fazi.

I dok je Gugl zabeležio snažan rast dobiti, gubitak ostalih poslovnih delova Alfabeta dosegao je lani 3,5 milijardi dolara, što je posledica velikih ulaganja u nove projekte. Međutim, to nije zabrinulo analitičare.

"Sve dok temeljna delatnost kompanije snažno raste, investicije u nove poslovne projekte mogu da se nastave", kaže analitičar u kompaniji JMP Sekjuritas

Zahvaljujući znatno boljim rezultatima nego što su analitičari očekivali, cena deonice Alfabeta skočila je u ponedeljak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Volstrita više od 5 odsto.

Time je tržišna vrednost kompanije dosegla 549 milijardi dolara, pa je sada Alfabet najveća svetska kompanija po tržišnoj vrednosti, ispred Epla, koji na tržištu vredi 534 milijarde dolara.

Ukoliko cene deonica tih tehnoloških divova ostanu na sadašnjim nivoima na početku novog trgovanja na Volstritu, Alfabet će i zvanično smeniti Epl sa trona najvrednije svetske kompanije.

Epl je vodeće mesto na toj listi držao od 2011. godine, kada je po tržišnoj vrednosti preskočio naftnog diva Ekson mobajla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: