Pao profit Majkrosofta, ali analitičari zadovoljni

Prihodi i profit američkog softverskog giganta Majkrosofta su u kvartalu završno sa decembrom 2015. nadmašili očekivanja analitičara.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.01.2016.

13:26

Pao profit Majkrosofta, ali analitičari zadovoljni
Foto: Tanjug/AP

Rezultati su bili potpomognuti snažnim rezanjem troškova i rastućom tražnjom za njegovim klaud (cloud) proizvodima i uslugama.

U tom periodu, generalni direktor Majkrosofta Satja Nadela fokusirao se na klaud usluge i mobilne aplikacije, usled sporijeg rasta u tradicionalnom Majkrosoftovom softverskom poslovanju, prenosi agecija Rojters.

Prihodi u sektoru "računarstva u oblaku" porasli su za pet odsto, na 6,3 milijarde dolara, dok su ukupni prihodi kompanije, međutim, pali za 10,1 odsto na 23,80 milijardi dolara, pritisnuti jakim dolarom, kao i slabljenjem tržišta ličnih računara, koje je umanjilo tražnju za Majkrosoftovim operativnim sistemom "vindouz".

Prema desezoniranim podacima, prihodi su pali na 25,69 milijardi dolara, ali su bili iznad očekivanja analitičara koji su prognozirali prihode od 25,26 milijardi dolara. Neto profit Majkrosofta je pao na 5,0 milijardi dolara ili 62 centa po akciji u odnosu na 5,86 milijardi dolara ili 71 cent po akciji iz istog perioda 2014. godine.

Kada se izuzmu vanredne stavke, kompanija je zaradila 78 centi po akciji, navodi Rojters, i dodaje da su deonice Majkrosofta u proteklih godinu dana porasle za preko 26 odsto, da bi jučerašnje trgovanje završile na nivou od 52,06 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: