Ruski bojkot još jači, Turci u teškom problemu

Najveći ruski turoperateri prekidaju svoje poslovanje s Turskom kao odgovor na upozorenje Kremlja u vezi sa putovanjima u tu zemlju.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.11.2015.

17:10

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ovakva odluka usledila je nakon što je turska vojska oborila ruski vojni avion, izveštava Raša tudej.

Vodeći operateri poput Pegaz tursa, Natali tursa, Biblio globusa i Tez tura objavili su da obustavljaju aranžmane za odmor u Turskoj.

Zbog ovog incidenta, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je otkazao posetu Istanbulu, uputivši istovremeno preporuku svim građanima Rusije da ne idu u posetu Turskoj u bliskoj budućnosti.

Pomenuti bojkot bi, kako oprcenjuje Raša tudej, mogao da zada ozbiljan udarac turističkom sektoru Turske, koja je jedna od omiljenih i glavnih destinacija za ruske turiste. Više od tri miliona turista iz Rusije je prošle godine posetilo Tursku, a u prvoj polovini 2015. godine ih je bilo preko milion.

Sektor turizma čini 11,0 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Turske, ili 170 milijardi dolara, a analitičari procenjuju da bi obustava letova iz Rusije mogla da košta Tursku oko 30 milijardi dolara godišnje.

Izgradnja prvog nuklearnog postrojenja u Turskoj, na kojoj je angažovana ruska energetska kompanija Rosatom, takođe bi, smatraju analitičari, mogla da bude dovedena u pitanje. Naime, Rusija i Turska su pre četiri godine potpisale ugovor o tom projektu, vrednom 20 milijardi dolara, koji bi omogućio zvaničnoj Ankari da smanji troškove proizvodnje električne energije.

Važan deo saradnje dve zemlje je i projekat izgradnje gasovoda Turski tok, koji bi trebalo da posluži za snabdevanje Turske prirodnim gasom iz Rusije. Izgradnja tog gasovoda je trebalo da počne u junu, ali je odložena, jer dve zemlje nisu uspele da postignu međuvladin sporazum. Njegovo zamrzavanje je, kako upozoravaju stručnjaci, sada vrlo moguće.

Vrednost bilateralne trgovine između Rusije i Turske je do kraja prošle godine premašila 30 milijardi dolara.

Turska je jedan od najvažnijih dobavljača voća i povrća u Rusiju, a njena uloga na ruskom tržištu je porasla otkako je zvanična Moskva uvela embargo na uvoz hrane iz zemalja EU. Stručnjaci smatraju da bi Turska bila na velikom gubitku kada bi izgubila ovo tržište.

"Najnoviji događaji bi mogli da nanesu znatnu štetu turskoj ekonomiji", izjavio je potpredsednik Centra za strateške komunikacije Dmitrij Abzalov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: