Nema dobra Japanu dok je Kini loše

Stopa inflacije se u Japanu u julu ponovo spustila na nulu, a domaća potrošnja nastavila je da se smanjuje, pokazali su zvanični podaci u Tokiju.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

14:57

Default images
Foto: Thinkstock

Podaci su potvrdili da privredno usporavanje Kine utiče na ionako lošu ekonomsku situaciju u Japanu.

Razočaravajući podaci zasigurno će podstaći spekulacije da će centralna banka Japana biti primorana da pokrene nove stimulativne mere da se izbori sa problemima u trećoj po veličini svetskoj privredi, koja je u drugom kvartalu beležila negativan rast, prenosi agencija Frans pres.

Osnovna inflacija, izuzimajući promenjive cene sveže hane, mirovala je na godišnjem nivou, budući da su niske cene nafte i drugih energenata ugrozile napore Tokija da podigne cene.

Domaća potrošnja je u julu smanjena 0,2 odsto nakon pada od 2,0 odsto iz prethodnog meseca, navela je japanska vlada. Prethodno je u maju domaća potrošnja porasla 4,8 odsto.

Iako je Japan izašao iz recesije u poslednjem kvartalu 2014, privreda je u ovogodišnjem drugom tromesečju ponovo potonula 0,4 odsto u svetlu usporavanja ekonomskog rasta Kine, slabe domaće potrošnje i usporavanja izvoza nakon dva uzastopna kvartala u porastu.

Više od polovine japanskog izvoza odlazi u zemlje Azije i svi problemi u Kini neizbežno utiču na države u regionu, navode analitičari francuske banke Natiksis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: