Kako da proverite solarni potencijal krova

Američka kompanija Gugl napravila je aplikaciju "sanruf", koja omogućava korisniku da odredi solarni potencijal krova na svojoj kući.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.08.2015.

15:43

Default images
Foto: Freeimages.com

"Sanruf" treba da olakša pojedincima odluku o kupovini solarnih tabli.

Aplikacija funkcioniše na osnovu podataka prikupljenih na platformi "Gugl ert" na kojoj postoji segment fotografija snimljenih iz vazduha.

One omogućavaju da se utvrdi nivo osunčanosti lokaliteta radi pozicioniranjac d solarnih tabli, kao i uvid u lokalne meteorološke podatake i okruženje (drveće, druge zgrade koje mogu da prave senku, itd).

Usluga je već dostupna u gradovima San Francisko, Boston i Fresno.

Dovoljno je da korisnik samo unese svoju adresu i dobija informacije o broju sunčanih sati godišnje koji se mogu iskoristiti, kao i o površini dostupnoj za instaliranje solarnih tabli.

Kartografija upućuje na prostor na krovu gde sunčevi zraci najviše udaraju.

Prikupljeni podaci su, takodje, omogućili Guglu da izradi sistem koji procenjuje energetsku potrošnju domaćinstava, dakle uštede koje mogu biti ostvarene zahvaljujući solarnoj energiji u narednih 20 godina.

Na kraju, postoji i dugme koje usmerava na listu sajtova najbližih snabdevača solarnim panelima, objavljeno je na veb portalu lenergiedavancer.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: